Prahou prošel 17tisícový průvod proti rakovině prsu

Praha - V poledne se z pražské kampy do Žlutých lázní vydal již tradiční Avon pochod proti rakovině prsu, který má upozornit na úskalí této zákeřné choroby. Zúčastnilo se jej rekordních 17 tisíc lidí, mezi nimi i známé ženy - tváře projektu - například manželka Karla Gotta Ivana, Aňa Geislerová, Tereza Brodská či Simona Stašová. Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen. Ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, to je přibližně každá tisící žena. A je vůbec možné rakovině prsu předejít? Bohužel přes veškeré úsilí nikdo zatím uspokojivě nevysvětlil příčinu vzniku prsního karcinomu a nedaří se tak ani předvídat, kterým ženám toto onemocnění hrozí a které se ho bát nemusí. Známe zatím jen určité rizikové faktory, ty jsou však z velké části takového druhu, že jejich odstraněním z našeho života nemůžeme výrazně snížit možnost vzniku tohoto nádoru.

Avon pochod je celosvětovou akcí, v rámci které statisíce lidí vyjadřují svou podporu ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Samotná myšlenka podpory ženského zdraví vznikla již v roce 1992 se založením celosvětového fondu Avon Worldwide Fund Women's Health. Cílem nadace je péče o zdraví žen a zvýšení povědomí o nemocech postihujících právě ženy. Avon pochod je nejvýznamnější aktivitou nadace, vybrané prostředky putuji na boj proti nádorovému onemocnění prsu, ale i výzkum a prevence jiných zdravotních problémů, týkajících se žen.

Program začal v 10:00 na Kampě. Vystoupil v něm třeba skupina Děda Mládek Illegal Band. Průvod se na trasu dlouhou 4,5 kilometru vypravil přesně ve 12:00 V jeho čele podle pořadatelů nechyběly ambasadorky projektu, k nimž patří známé herečky. Samotný pochod měřil 4,5 kilometru a trval asi hodinu. Ve Žlutých lázních návštěvníkům zahrály a zazpívaly Chinaski, Anna K. a David Deyl.

  • Pochod proti rakovině prsu autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3662/366102.jpg
  • Avon pochod proti rakovině prsu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3662/366179.jpg
  • Avon pochod proti rakovině prsu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3662/366182.jpg
  • Avon pochod proti rakovině prsu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/37/3662/366180.jpg

Vstupenkou na akci bylo i letos tričko, a to za 399 korun. Ženy si mohly pořídit volné růžové, muži fialové s límečkem. Výtěžek z prodeje poputuje na prevenci, výzkum nemoci i podporu pacientek. Z každého prodaného trička jde polovina přímo na vyšetření prsu. Bezplatné je totiž jenom pro ženy starší 45 let - a to jednou za dva roky. Za každé další si musí zaplatit kolem 500 korun. „Ta prevence je otázka dvou hodin, které vám mohou zachránit život,“ podotkla Geislerová. 

Loni se pochodu zúčastnilo na 12 tisíc lidí. Za předchozí ročníky se na boj s chorobou vybralo celkem 71 milionů korun. Prsní karcinom má nejvyšší výskyt ve vyspělých zemích Evropy a Ameriky. Česká republika patří mezi země se střední četností, mezi zeměmi světa zaujímá 30. místo, mezi evropskými zeměmi 21. místo.

  • Avon pochod proti rakovině prsu zdroj: ČT24
  • Avon pochod proti rakovině prsu zdroj: ČT24

Čemu všemu je třeba věnovat pozornost

Výskyt rakoviny v rodině - Okolo pěti až deseti procent nádorů vzniká na základě dědičné dispozice. 

Věk je hlavním rizikovým faktorem - riziko vzniku prsního nádoru s věkem narůstá. Četnost nádorů u žen v České republice prudce stoupá po čtyřicítce a nejprudší vzestup je po 50. roce jejich věku. Po 45 roku má žena každé dva roky nárok na bezplatné (hrazené pojišťovnou) mamografické vyšetření. 

Nástup menstruace před dvanáctým rokem patří k významným rizikovým faktorům. Menopauza ve vyšším věku je z hlediska rakoviny prsu rizikovější, tzn. čím později je žena v přechodu, tím více je ohrožena.

Bezdětné ženy a ženy, které poprvé otěhotněly teprve po třicátém roce života, mají zvýšené riziko vzniku prsního karcinomu. Ženy s větším počtem porodů jsou v životě méně vystaveny vlivu estrogenů, které zvyšují riziko rakoviny prsu. Kojení má ochranný účinek, protože ovlivňuje hladinu estrogenů. 

Odnětí vaječníků - následkem této gynekologické operace je prsní tkáň chráněna před vlivem hormonů.

Hormonální léky a antikoncepční přípravky jsou obecně považovány za rizikový faktor pro vznik prsního karcinomu, i když výsledky studií monitorujících jejich možný karcinogenní účinek jsou nejednoznačné a mnohdy rozporuplné. 

Alkohol ovlivňuje hladinu estrogenů. Jedna sklenička alkoholového nápoje denně zvyšuje riziko vzniku prsního karcinomu jen nepatrně, ale u ženy, která vypije dvě až pět sklenek denně, je riziko oproti abstinentkám asi 1,5krát vyšší. 

Strava - množství a složení potravy má přímou souvislost s výskytem rakoviny obecně. Energetická hodnota jídla ovlivňuje metabolizmus a s ním i produkci hormonů. Riziko vzniku rakoviny prsu je nižší při stravě bohaté na vlákninu, ovoce a zeleninu. Podobně i nadváha ovlivňuje metabolizmus estrogenů a zvyšuje tak riziko vývoje prsního karcinomu, zvláště v období po menopauze. 

Sport a fyzická námaha vůbec omezuje produkci steroidních hormonů ve vaječnících. Je prokázáno, že riziko rakoviny prsu je u fyzicky aktivních žen snížené. Vliv kouření na vznik karcinomu prsu prokázán nebyl, nicméně je evidentní, že výrazně zvyšuje riziko mnoha jiných zhoubných nádorů, a je tedy rizikovým faktorem pro vznik rakoviny obecně. 

  • Vyšetření mamografem zdroj: ČT24
  • Screening prsu zdroj: ČT24

Bojujte s rakovinou - pravidelně choďte na vyšetření

Nejúčinnější dnešní zbraní pro boj s rakovinou prsu je systematické a pravidelné vyšetřování prsou, zaměřené na včasný záchyt nádorového onemocnění. Proto byl v roce 2002 zaveden systém celoplošného sledování žen s cílem odhalit prsní nádory v raném stadiu vývoje. V praxi to znamená, že všechny ženy, přestože nemají žádné zjevné příznaky onemocnění, jsou od svých 45 let zvány k mamografickému vyšetření. Mamografie je pro ženy v tomto věku hrazena zdravotními pojišťovnami, a to vždy jednou za dva roky. Na bezplatné mamografické vyšetření bez ohledu na věk má právo také žena, které ho doporučí její praktický lékař či gynekolog.

Mamografie je rentgenologické vyšetření na přístroji zvaném mamograf. Toto vyšetření je velmi jednoduché, pro někoho možná trochu nepříjemné, ale rozhodně není nebezpečné. Mamograf odhalí 95 procent všech karcinomů ve skupině žen, které projdou screeningem. Vyšetření na mamografu bývá v případě potřeby doplňováno vyšetřením ultrazvukovým, které je pro ženu zcela nenáročné.

Pražské nábřeží se zbarvilo do růžova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod