Pražský IKEM dokázal nahradit srdce dvěma čerpadly

Praha - Světově ojedinělý zákrok provedli lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Mladému muži nahradili srdce, které napadl zhoubný nádor, dvěma mechanickými čerpadly, informuje dnešní MF Dnes. Stejnou operaci provedli na světě zatím jen kardiochirurgové v americkém Texasu, ale na rozdíl od týmu profesora Jana Pirka neúspěšně. Sedmatřicetiletý muž žije bez srdečního svalu 70 dní a zotavuje se. Pokud se vše bude dobře vyvíjet, mohl by v budoucnu srdce dostat při transplantaci.

Pulz by u sedmatřicetiletého muže lidé nenahmatali, on ale přesto žije. Umožňují mu to unikátní čerpadla nahrazující skutečné srdce, které mladému hasičovi napadl agresivní nádor a zbývalo mu tak jen pár měsíců života. „Řekl jsem mu, že je to operace, kterou na světě udělali jedinkrát v Texasu, v jednom z nejlepších kardiocenter na světě, a tam to museli po týdnu vypnout. Vzal to statečně, pochopil, že tato operace je pro něj jediná šance, jinak byl odsouzený zemřít,“ cituje Pirka deník MF Dnes.

Lékaři z IKEMu se mechanickým náhradám věnují devět let. Dosud ale vždy používali jen jedno čerpadlo, které nahrazuje funkci levé srdeční komory. V případě tohoto pacienta to ale nestačilo. „Normálně, když to používáme, tak tam pacientovo srdce zůstane a čerpadlo pracuje místo levé komory. Tento pacient tam srdíčko nemá, proto jsme mu museli dát čerpadla dvě,“ dodal Pirk.

Jan Pirk, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie a Kardiocentra pražského IKEMu
Zdroj: ČT24

Oba komponenty jsou ovšem vyrobeny jako náhrada levé části srdce, a tedy upravená na shodně vyšší tlak. Každá polovina srdce ale pumpuje pod rozdílnou intenzitou. Právě proto pracoval tým chirurgů nejdéle na jejich správném vyladění. Nad pacientem strávili lékaři přes osm hodin.

Lékaři po zákroku udržovali pacienta 17 dní v umělém spánku. Je zesláblý. Nyní rehabilituje a posiluje nohy. Učí se také zařízení, které má místo srdce, obsluhovat a měnit baterie. K nim je připojený a neustále je nosí v brašně s sebou. „Až bude natolik zrehabilitován, že se sám obslouží a dojde si, kam potřebuje, tak ho přesuneme na normální oddělení a pak eventuálně domů. Počkáme pár měsíců a provedeme znovu vyšetření, jestli se nějaký nádor nevyvinul, což se může stát. Pokud by to tak nebylo, zařadíme ho na čekací listinu pro transplantaci srdce,“ popsal další postup Pirk.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)