Vojáci si zřejmě platově polepší - díky novému zákonu

Praha – Vedení armády nechce kvůli omezování rozpočtu snižovat vojákům výplaty, proto připravuje nový zákon o služebním platu. Zásadní změna počítá se zvýšením základového platu, vojáci ale přijdou například o desetitisícový příplatek na bydlení. Zákon má podporu u ministerstva obrany – i resort usiluje o zachování současných příjmů vojáků. Nová pravidla by měla začít platit v roce 2014.

Nové platové výměry počítají od roku 2014 s výší 26 tisíc korun pro svobodníka, kapitán si přijde na 45 tisíc, zatímco plukovník vydělá 65 tisíc korun. Zvýšení platů – na úkor jiných finančních výhod – chce nyní prosadit ministerstvo obrany. „Jestli na to budou peníze, to nikdo neví, ale v tuto chvíli chceme legislativně upravit platy vojáků. Hlavně nechceme, aby jejich platy klesaly,“ shrnul mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Průměrná mzda v Česku se v současnosti pohybuje přes 24 tisíc. Vojáci by tak brali více peněz než učitelé nebo zdravotní sestry. Hned 280 plukovníků české armády by měsíčně pobíralo 65 tisíc korun. Česká armáda přitom už v minulosti čelila kritice za zbytečně velké množství vysokých důstojníků na podíl vojáků. „Není možné, abychom na tři, čtyři vojáky měli jednoho vyššího důstojníka, tam je potřeba redukce,“ namítl stínový ministr obrany za ČSSD Jan Hamáček.

Kromě služebního platu vojáci budou dostávat také další odměny, mezi nimi například kvalifikační příplatek. Za dokončení střední školy s maturitou dostane voják jednorázovou odměnu 75 tisíc, za bakalářský titul 150 tisíc. „V rámci armády by to měla být motivace pro specialisty v určitých oborech, třeba informační technology, právníky a podobně,“ sdělil Pejšek. Nový zákon o platech vojáků projedná vláda během léta. Poslanci a senátoři ho dostanou na stůl nejdříve v první polovině příštího roku.

Obrana nechce snižovat platy, usiluje o opak (zdroj: ČT24)