Návrh ČSSD: Za napadení učitele vyšší trest

Praha - Opoziční ČSSD navrhla zavést v trestním zákoníku vyšší ochranu učitelů a vychovatelů. Pachatelům by v případě spáchání některých trestných činů vůči pedagogickým pracovníkům při vyučování hrozila vyšší trestní sazba. Novelu, kterou podali sociální demokraté do sněmovny, musí před dalším projednáváním posoudit vláda.

„Pedagogičtí pracovníci, zejména učitelé a vychovatelé na základních a středních školách, se v poslední době stávají stále častěji cílem fyzických útoků nebo hrozeb násilím ze strany žáků těchto škol,“ zdůvodňují předlohu její předkladatelé. Připomínají, že trestní zákoník už lépe chrání zdravotnické pracovníky nebo příslušníky záchranných sborů.

Za zpřísnění trestů bojují i odbory a připomínají tragédii ze Svitav z března 2004. Sedmnáctiletý student odborného učiliště tam před svými spolužáky pobodal svého učitele, který při převozu do nemocnice zemřel. Student dostal devítiletý trest vězení. „Nemůžeme čekat, až zavraždí někoho dalšího. Zvýšená ochrana pro pedagogy by měla být,“ myslí si předseda školských odborů František Dobšík.

Vyšší ochranu by měli pedagogové podle předlohy u pěti trestných činů. Jde o vraždu, těžké ublížení na zdraví, ublížení na zdraví, vydírání a nebezpečné vyhrožování.

ČSSD navrhuje větší ochranu učitelů (zdroj: ČT24)