Čechů s depresemi rapidně přibývá

Praha - Počet Čechů, kteří trpí depresemi a úzkostnými stavy, rapidně narůstá. K psychiatrům ročně dorazí skoro 300 tisíc lidí s podobnými poruchami. Ve skutečnosti je jich ale ještě víc. Česká situace kopíruje tu celosvětovou, kde se mluví o epidemii.

České ordinace zaplavují pacienti s depresemi. Zatímco před dvanácti lety přišlo s poruchami nálady k psychiatrům 63 tisíc lidí, předloni už to bylo 94 tisíc. V součtu s úzkostmi celkem 300 tisíc Čechů ročně. 

„Nárůst duševních poruch má prakticky epidemický charakter. Neumíme třídit podstatné od nepodstatného, ztrácíme základní hodnoty, máme málo pevných kamenů, kterých se můžeme držet,“ popisuje psychiatr Zdeněk Bašný.

Spolu s nárůstem psychiatrických onemocnění se zvyšuje i počet pacientů, kteří musejí brát léky – hlavně antidepresiva. Ta se dřív předepisovala málo. Buď nebyla, nebo to s nimi lékaři neuměli. Teď se Česko vyrovnalo celosvětovému průměru. Ročně se za psychofarmaka utratí až 3,5 miliardy korun. Úzkostmi a poruchami nálad trpí ve světě víc než 84 milionů lidí. Jejich závažnou diagnózu na první pohled ale skoro nikdo nepozná.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)