Novinář Oatis nebyl špion, dokazují zvukové záznamy

Praha - Pracovníci tuzemského Národního archivu objevili unikátní zvukový záznam z inscenovaného procesu s americkým novinářem Wiliamem Oatisem. V roce 1951 byl odsouzený za špionáž na deset let vězení. Skutečný cíl procesu byl ale jiný, měl zlikvidovat pobočku americké tiskové agentury AP v Praze.

Proces s Williamem Oatisem začal 2. července 1951. Sledovalo ho 120 diváků, vstupenky rozdávala pražská organizace KSČ a Státní bezpečnost. „Lituji toho, že jsem se dopustil špionáže proti této zemi,“ zaznělo z úst amerického občana v pražské soudní síni před více než šedesáti lety.

Toto přiznání ovšem bylo vynucené. William Oatis před soudem odříkal předem naučená slova po několikadenním výslechu. Novinář americké tiskové agentury nebyl špiónem, ale vadil československému režimu. StB mu proto podstrčila do redakce kompromitující materiály a poté vtrhla do pražského sídla AP. Šla zcela najisto do jediného šuplíku Oatisova stolu.

Že soud probíhal podle předem připraveného scénáře, dokazují i další dokumenty. Archiváři rovněž našli zápis o poradě, kde se dohadovala organizace procesu – nazýval se prý proces O. „V těchto politických procesech se nebojovalo o pravdu, tam se bojovalo o život,“ potvrdil historik Karel Kaplan.

Prokurátorem v Oatisově případu byl nechvalně proslulý Josef Urválek. Muž, který rok předtím poslal na šibenici Miladu Horákovou. Americký reportér měl větší štěstí, dostal deset let vězení, z trestu si ale odpykal jen dva roky. Další tři dekády působil na daleko bezpečnější půdě, novinářsky pokrýval dění v sídle OSN v New Yorku.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)