Porodní domy dostanou o prázdninách konkrétní obrysy

Praha - Komise pro porodnictví se předběžně dohodla na detailech vzniku porodních domů. Podrobnosti by měly být jasné už v průběhu léta. Jednání na ministerstvu zdravotnictví se přitom zúčastnili jen zástupci resortu, VZP a porodních asistentek – lékaři na něj po minulých neshodách nedorazili.

Během prázdnin připraví úředníci pravidla pro fungování porodních domů, které by měly primárně fungovat v nemocnicích. Měla by se stanovit jasná pravidla pro vzdělávání porodních asistentek a všech pracovníků v porodnicích.

Porodní domy by měly být kompromisním řešením mezi porody doma a v porodnici. Vznikat by měly přímo v areálech nemocnic. Na jejich podpoře se shodli zástupci ministerstva i porodní asistentky. „V mnoha nemocnicích zůstanou volné prostory. Dá se s nimi nakládat různě,“ nabízí místopředseda poslaneckého výboru pro zdravotnictví Aleš Roztočil.

Lékaři ale na jednání chyběli. „Charakter diskuze a argumenty protistrany nás utvrdily v tom, že bude lepší, pokud další skupina proběhne bez naší účasti. Pokud vznikne materiál, který budeme moci připomínkovat, rádi to uděláme,“ říká předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Aleš Roztočil:

„Musíme do péče o rodičku vložit více empatie a naslouchat jejím přáním.“

„Shodli jsme se na tom, že porodnictví musí být ze své čistě organické, tělesné, mechanické části přesunuto daleko více k psychosociálním problémům. Abychom mohli toto splnit, potřebujeme větší vzdělání v psychologii porodu, těhotenství a novorozence,“ uvedl . Hlubší vzdělání v těchto oblastech by měli dostat jak lékaři, tak porodní asistentky.

Nejasné jsou nadále zejména domácí porody. Od dubna platí vyhláška, podle které hrozí porodním asistentkám sankce až milion korun, pokud nedodrží přísné podmínky a požadavky. Podle asistentek jsou tyto podmínky doma nesplnitelné.

Vydáno pod