Příští protesty nebudou symbolické, vzkazuje vládě Kubek

Praha – Ministerstvo zdravotnictví dlouhodobě neplní závazky z loňského memoranda o zvýšení platů, tvrdí zástupci lékařských svazů. Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka se proto dosavadní vyjednávání ukázalo jako neúčinné a musí přerůst v silnější tlak na vládu. Dal tak vzpomenout na loňskou protestní kampaň Děkujeme, odcházíme, kdy k 1. březnu hrozily více než 3 tisíce nemocničních lékařů hromadnými výpověďmi. Smírným řešením bylo zmíněné memorandum o větším přesunu peněz do zdravotnictví, podle Kubka se ale míjí účinkem.

O hromadné výpovědi by se ale pravděpodobně nemělo nyní jednat, protože nemocnice mají s pojišťovnami uzavírat hromadně nové smlouvy a některé by je právě kvůli nedostatku lékařů nemusely dostat. „Nevím, jak budou případné další protesty vypadat, ale určitě nebudou mít podobu nějakých symbolických protestů, které by apelovaly na politiky nebo na veřejnost, protože to se ukázalo jako naprosto neúčinné,“ zmínil prezident komory v pořadu Interview ČT24. Politici si podle něho prý „jakoukoliv vstřícnost nebo slušnost vykládají jako slabost“.  

Poslední vzájemné jednání lékařských odborů a ministra Leoše Hegera  v polovině května přitom skončilo patem. Obě strany měly tehdy premiérovi Petru Nečasovi předložit své propočty – ministerské tabulky ukazují, že nemocnice mají na zvýšení platů dost peněz od zdravotních pojišťoven, odboráři a malá zdravotnická zařízení ale tvrdí opak. „Nemocnice mají devadesát procent toho, co měly před dvěma lety, takže ty peníze prostě nemají,“ dodal Kubek.

Ministr Heger nicméně namítá, že podmínky i kvalita v českém zdravotnictví se zlepšují. Na pondělním Žofínském fóru připomenul, že Česko se v evropském zdravotním indexu umístilo na 15. místě, těsně za sousedním Německem. „Pan ministr prezentoval publikaci, kterou si všichni můžeme přečíst na internetu, o tom, že české zdravotnictví na tom není díky práci lékařů a zdravotníků tak zle. Mě spíš zajímá to, co pan ministr skutečně dělá, a přitom neříká,“ zmínil Kubek.

Milan Kubek
Zdroj: ČT24

Kubek polemizuje například s novinkou, díky níž mají od června pacienti možnost připlatit si za operaci od zvoleného lékaře. Jde o rozhodnutí s řadou kladů, ale také problémů, které je dle něho třeba důrazně zmiňovat. „Je třeba zajistit, aby nebyli poškozeni ti pacienti, kteří nebudou chtít nebo si nebudou moci dovolit zaplatit. Nemůžeme ani prodlužovat čekací dobu na operaci těm pacientům, kteří si řádně platí zdravotní pojištění,“ říká Kubek s tím, že špičkoví lékaři navíc nebudou mít kvůli jednodušším zákrokům čas na špičkové chirurgické výkony.

Přesun lékařských činností na sestry? Problém odpovědnosti…

Ministerstvo zdravotnictví hodlá od roku 2014 výrazně posílit pravomoci zdravotních sester. Kardiaci, diabetici i těhotné ženy by tak v budoucnu mohli absolvovat pravidelné kontroly pouze pod dohledem sester, bez přítomnosti lékaře, ale pod jeho „supervizí“. Ministerstvo si od tohoto opatření slibuje zefektivnění péče a zejména úspory ve zdravotnictví. Podle Kubka je ale přesun kompetencí nutně spojen také s přesunem odpovědnosti, což legislativní novinka neřeší.

„Není možné, aby lékař měl odpovědnost za činnost, kterou mu za zády dělá někdo jiný. Ta práce je sice týmová, zdravotní sestry jsou důležité, potřebují je nemocnice i pacienti, ale nikdo jim nebrání, aby vystudovaly lékařskou fakultu. Nejvyšší erudici má lékař a má také patřičnou odpovědnost. Pokud bychom přenášeli určitou činnost na méně kvalifikované odborníky, je otázka, jak to sníží kvalitu a bezpečnost poskytování zdravotní péče. “

Dalším hojně diskutovaným tématem je plánovaná úprava regulačních poplatků. Zvýšit by se měly ze 30 na 50 korun. Podle ministra už platba přestala plnit svůj účel, aby pacienti nezneužívali lékařské péče. Nicméně nová čísla ministerstva zdravotnictví ukazují dlouhodobý pokles návštěv u lékaře.

„Samozřejmě že nikdy svou funkci neplnily. To je takový mýtus. Byl to jenom cíl vytáhnout z lidí další peníze a trošku pomoci finančně zdravotnictví. Máte některé pacienty, kteří lékaře navštěvují, a máte někoho, koho k lékaři prostě nedostanete.“ Kubek namítá, že ponechání současné výše poplatků by mohlo vyvážit zvýšení platby za státní pojištěnce nebo srovnatelnější platby zaměstnanců a OSVČ. „Tady je plno nespravedlnosti v placení pojistného a jejich řešení by umožnilo nezvyšovat ty regulační poplatky,“ dodal prezident ČLK.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod