Fotbalové kapříky nahradili u Ratha králíci

Praha - Aktéři úplatkářské kauzy kolem poslance Davida Ratha používali vlastní šifrovaný jazyk. Podle serveru Aktuálně.cz, který se odvolává na deník Insider, je z odposlechů patrné, že o penězích mluvili jako o králících, případně králičině. Podobně jako se v úplatkářské kauze českého fotbalu hovořilo o kapřících nebo ve skupině kolem úřednice Radky Kafkové o vitamínech pro psa. Rathovi advokáti dnes zveřejnili podrobnosti z vyšetřovacího spisu.

Šifrovaný jazyk je patrný například z debaty, která se podle Insideru odehrála v pátek 6. ledna u Rathovy spolupracovnice Kateřiny Pancové v její ředitelské kanceláři kladenské nemocnice. V místnosti tehdy byl i její partner Petr Kott a podnikatelka Ivana Salačová, která měla údajně ostatní uplatit. Salačová podle Aktuálně.cz nejprve Pancové říká, že má připraveno 2,8 milionu korun ze zakázky na rekonstrukci hostivického gymnázia. Pancová proto telefonuje Kottovi a v šifrách s ním domlouvá převzetí peněz.

„Prosim tě, jak jsme se domlouvali, ohledně toho, že by nám paní inženýrka přinesla ještě králíky. Bylo by lepší, kdyby nám přinesla je v pondělí, kvůli tomu, jak jako máme místo v lednici, a nebo že by jsi k ní přijel v úterý ráno? Co je lepší? Vona sem stejně jede, víš, takže by ty králíky vzala sem. Vona sem jede na půl druhou, viď. Jó, že je dáme když tak do ledničky tady. Jo? Dobře, pa,“ říká Pancová. Když Salačová odejde, dorazí do kanceláře Kott a zjistí, že se jim dohodnutý termín nehodí.

Kott: „Tak to přehodíme na úterý. Já jí zavolám.“

Pancová: „Dobře, zavolej jí ohledně těch králíků.“

Kott: „Že někam ještě jedem, že by, že by…“

Pancová: „To maso se nám zkazilo. Takže samozřejmě ráno.“

Kott telefonuje Salačové: "Ahoj Ivo, prosím tě, malá změna. My totiž v pondělí potom ještě jedeme pryč, a králičina by se zkazila. Mohl bych se teda zastavit v úterý u tebe. Jo? V kolik? V osum jsem u tebe. V úterý. Jo, supr. Už mi kručí v bříšku, už mi kručí v bříšku. Chi chi. Čau čau."

V úterý 10. ledna 2012 vyzvedla Salačová v bance tři miliony korun. Kott si pak v dohodnutý termín v její kanceláři ve Slaném skutečně převzal 2,8 milionu.

Další výslechy až do 26. června

Podle vyšetřovacího spisu bylo sledování Ratha nařízeno od 8. listopadu do 21. května letošního roku, odposlouchávání bylo schváleno od 23. listopadu. Rodinný dům Pancové a Kotta policie sledovala od 30. prosince. Uvedli to dnes Rathovi advokáti na tiskové konferenci. Od pátku budou probíhat další výslechy. Mezi osobami, které vyšetřovatelé vyslechnou, ale chybí Libor Gregor, který podal trestní oznámení, jež celou kauzu odstartovalo.

Brífink Rathových obhájců (zdroj: ČT24)
Vydáno pod