MfD: Z MŽP odcházejí odborníci, nahrazují je straníci

Praha – Z ministerstva životního prostředí vedeného Tomášem Chalupou z ODS odcházejí nestraničtí odborníci. Nahrazují je lidé bez zkušeností, jejichž kvalifikací je členství v ODS nebo v její mládežnické organizaci Mladí konzervativci. Ministra za jeho personální politiku kritizují ekologické organizace i bývalý šéf resortu Martin Bursík. Píše to dnešní Mladá fronta DNES (MfD).

Ministr Chalupa sice mluví o tom, že je třeba ušetřit, za jeho působení na úřadě odešlo na vlastní žádost nebo z důvodu reorganizace 66 zaměstnanců, nově přijatých však bylo 143. „Chalupa sice moc neušetřil, ale zato zbavil ministerstvo důležitého know-how, jak se ochrana životního prostředí vlastně dělá,“ řekla deníku Júlia Sokolovičová z asociace ekologických organizací Zelený kruh. Ministerstvo však kritiku ohledně odbornosti nově příchozích zaměstnanců odmítá. Podle mluvčího Matyáše Vitíka je důležitá odbornost a pracovní nasazení, nikoliv stranická příslušnost.

„Působí to, jako by se ministr za ODS obával, že na životním prostředí působí samí ideologičtí nepřátelé. Proto se obklopuje lidmi, kterým věří, ale jejich znalosti resortu jsou mizivé.“

Zdroj: vysoce postavený zaměstnanec resortu

MfD upozorňuje, že dva ze čtyř Chalupových náměstků jsou letití členové ODS. Jde o Jakuba Kulíška a Libora Ježka. Spolustraníky přijal Chalupa i do čela svého kabinetu a kabinetu 1. náměstka (Vladislav Dykast a Ivana Chmielová). Odbor ochrany vod vede exstarostka Tábora Hana Randová (ODS), oddělení dobrovolných nástrojů šéfuje zahraniční tajemník Mladých konzervativců Jaroslav Kepka. Ministerstvo například dále zrušilo odbor, který měl na starosti národní parky, oproti tomu vznikl kabinet prvního náměstka – který vede členka ODS – nebo odbor marketingu.

Chalupu kritizuje i jeho někdejší předchůdce Martin Bursík (SZ). „Jsem přesvědčen, že ministr Chalupa chce resort maximálně oslabit, tedy opak toho, o co jsem se snažil já, tedy aby byl resort brán ekonomickými ministerstvy průmyslu a dopravy vážně,“ řekl Bursík MfD.