Moravu a jih Čech zasáhne silný déšť, hrozí vylití řek

Praha - Večer zasáhne Moravu a jižní Čechy silný déšť, v Novohradských horách a podhůří Šumavy může být dosažen až druhý stupeň povodňové aktivity. Meteorologové varují, že i v dalších oblastech se mohou malé toky vylít z koryt. Lidé by měli sledovat předpověď počasí a při silném dešti jezdit autem opatrně. V jižních Čechách by měly srážky ustat během středy, na Moravě vydrží do čtvrtka.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu, že na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a v Českých Budějovicích může být od dnešních 20:00 hodin až do středeční noci dosažena povodňová bdělost. Moravu budou vydatné srážky bičovat až do čtvrtečního poledne.

„Srážkové úhrny mohou ojediněle překročit i 50 milimetrů za 24 hodin. Na tocích v oblasti Novohradských hor a podhůří Šumavy očekáváme překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity. V ostatních oblastech zasažených vydatnými srážkami může dojít na malých tocích a potocích k přechodnému vylití z koryta,“ uvedl ČHMÚ.

Ilustrační foto
Zdroj: Science Photo Library/ISIFA

Výstraha ČHMÚ na jevy: Povodňová bdělost, vydatný déšť
Pro kraje: Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj
Platnost: od 12. 06. 2012 18:00 do 14. 06. 2012 12:00

Mohutná oblačnost se nyní formuje nad Švýcarskem, odkud bude postupovat přes Rakousko, Moravu a Slovensko dále k severovýchodu. V Česku srážky odezní během čtvrtka, pak se výrazně oteplí.

Srážky by mohly způsobit problémy například u hráze rybníka Dolní Kladiny na Pelhřimovsku, ta už je totiž nyní narušená a hrozí protržením.