Kateřina Klasnová: Částka 59 miliard pro církve je věcí politické dohody

Praha - Kateřina Klasnová je místopředsedkyní strany, která v posledním volebním období zažila obrovský propad, z vlády se dostala do opozice a dnes by ji volilo jen zhruba jedno procento voličů. Přesto věří, že v politice může mnohé ovlivnit, včetně aktuální otázky církevních restitucí, kterou dnes bude projednávat Poslanecká sněmovna.

Přestože je zřejmé, že problematiku navrácení církevního majetku je třeba nějakým způsobem vyřešit, se současnou podobou zákona o privatizaci církevního majetku Klasnová nesouhlasí. Především požaduje transparentí určení majetku, o který se bude v restitucích jednat, k čemuž by měl sloužit jeho výčet.

„Říká se, že pan ministr Kalousek tak velmi lpí na církevních restitucích nejen proto, že by byl dobrým katolíkem,“ připustila Klasnová i osobní zájmy některých zúčastněných politiků.  Otázkou je také velikost finančního plnění církvím. Věci veřejné prosazují spíše návrat fyzického majetku, jako jsou budovy, lesy a hospodářská půda. Částku 59 miliard Klasnová označila za výsledek politické dohody. Věci veřejné tak zákon nepodpoří, nicméně počítají s jeho přijetím. Zákon ale může být vrácen Senátem a poté bude v Poslanecké sněmovně třeba 101 hlasů k jeho schválení.

Postoj Věcí veřejných k církevním restitucím

Před volbami byly Věci veřejné pro navrácení církevních budov s tím, že ostatní majetek církví připadne obcím a státu. Poté, co vstoupily do koalice, nemohly se dohodnout ani v rámci strany. Nakonec na restituce přistoupily. Po rozpadu strany se jejich názor otočil a Věci veřejné s restitucemi nesouhlasí. Mimo jiné požadují soupis vráceného majetku i to, aby církve musely dokázat vlastnictví majetku, v opačném případě požadují potrestání církví.

Tématem, na kterém Věci veřejné postavily svoji předvolební kampaň, byl boj proti korupci. K té se Klasnová může vyjádřit z obou stran, na jednu stranu si její manžel a zároveň stranický kolega Vít Bárta včera vyzvedl nepravomocný rozsudek, na druhé straně ona sama i další členové Věcí veřejných několik trestních oznámení podali.

Klasnová je přesvědčená, že návrat Víta Bárty do politiky není předčasný i přesto, že jeho případ ještě nebyl ukončen. „Je diametrální rozdíl mezi půjčkou z vlastních peněz Víta Bárty a panem poslancem Rathem, který někde chodil s krabicí se sedmi miliony korun,“ zdůraznila Klasnová.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Trestní oznámení podali mnozí členové Věcí veřejných v různých kauzách. Klasnová připustila, že nejde o ideální způsob, jakým by měli politici řešit problémy. Nicméně i ona trestní oznámení podala, konkrétně v problematice hospodaření Lesů České republiky, které se věnovala i v Poslanecké sněmovně. Klasnová je přesvědčená, že by generální ředitel Lesů ČR měl odstoupit, protože pochybení v tomto podniku jsou tak závažná, že jde i o porušení zákona. Konkrétně jde o plýtvání prostředky a přeplácení právních i mediálních služeb i vysoké platy manažerů.