Ti, kdo oznámí trestný čin zaměstnavatele, by měli být lépe chránění

Praha – Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) připraví do konce září věcný záměr legislativního ošetření ochrany oznamovatelů trestných činů. Vláda totiž schválila analýzu jejího týmu na téma ochrany oznamovatelů. Pravidla mají být vložena do antidiskriminačního zákona. Zaměstnavatel by takové pracovníky nesměl propustit, snížit jim odměny, případně je jinak šikanovat. Zákonná úprava whistleblowingu, tedy pomyslného varovného zapískání, že se něco děje, má vedle zabezpečení ochrany lidem v práci také změnit pohled veřejnosti.

„Shodli jsme se na tom, že ochrana oznamovatelů bude řešena v rámci antidiskriminačního zákona a zaměří se na ochranu zaměstnanců, kteří oznámí korupci nebo jiný trestný čin na pracovišti. Připravíme takové řešení, které ochrání oznamovatele a zároveň omezí možnost zneužití takové ochrany,“ uvedla Peake.

Kabinetu předložila tři varianty ochrany lidí, kteří oznámí protiprávní jednání a podstatnou měrou pomohou k objasnění činu. Sama se přikláněla k tomu, aby se ochrana vztahovala pouze na zaměstnance, jak bylo nakonec schváleno, materiál ale obsahoval i možnosti, že by byla ochrana poskytována všem oznamovatelům, a to protiprávního jednání, nebo trestněprávního jednání. Peake chtěla rovnou připravit paragrafové znění návrhu, kabinet ale chce vidět i věcný záměr. Jde o jedno z opatření, které má pomoct České republice v boji s korupcí.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a jeho stínový protějšek z opoziční ČSSD Jiří Dientsbier se v nedělních Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že whistleblowerům by se právní ochrana zaručit měla. Podle Pospíšilova nedávného vyjádření ale nevidí ministr potřebu speciálního zákona. „My bychom spíše preferovali buď úpravu antidiskriminačního zákona, nebo úpravu zákoníku práce,“ vysvětlil.

„Muž s píšťalou“ Libor Michálek

Na údajné manipulace s veřejnými zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP) upozornil jeho tehdejší šéf Libor Michálek. Podle něj měla být v tendru za 80 milionů předem domluvená vítězná firma. Michálek na údajnou korupci upozornil prostřednictvím tajných nahrávek. Poradce tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martin Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka. Ten ale odmítl, záznamy rozhovorů pustil do médií, za což ho Drobil ještě před svým odchodem z ministerského křesla stihl z funkce šéfa SFŽP odvolat.

Libor Michálek
Zdroj: ČT24