Církevní restituce poslanci opět neprojednali

Praha – Vládní návrh vyrovnání státu s církvemi se dnes ve sněmovně nedostal mezi pevně zařazené body a poslanci ho tak nestihli projednat. K závěrečnému hlasování o církevních restitucích možná dojde tento pátek. Sněmovna totiž může projednávat zákony ve třetím čtení jen ve středu a v pátek. S návrhem ale zásadně nesouhlasí opozice, sociální demokraté spolu s komunisty už na začátku dnešní schůze avizovali, že se budou střídat u řečnického pultíku a mluvit tak dlouho, aby už hlasování o restitucích nešlo prosadit. Koalice se proto hned v úvodu schůze pokusila docílit hlasování i po druhé hodině, opozice ale návrh vetovala. Kvůli opozičním obstrukcím na hlasování nemusí dojít ani během prázdnin. Vláda se proto snaží v jednacím řádu najít způsob, jak obstrukce obejít.

Pro koalici jsou církevní restituce prioritou

Premiér Petr Nečas uvedl, že církevní restituce jsou prioritou vlády a očekává, že návrh podpoří všichni poslanci jeho strany. „Podle koaliční smlouvy vládně a koaličně dohodnutý kompromis dostává podporu od všech koaličních poslanců,“ uvedl předseda vlády s tím, že vůbec nepochybuje o tom, že všichni poslanci ODS se budou chovat zodpovědně. Podle premiéra Nečase není rozumné odkládat chystané majetkové vyrovnání církví kvůli hospodářské krizi.

Podle vládní dohody s církvemi, která se promítla do návrhu zákona, by církve měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu, za další majetek náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak přestal hradit platy duchovních a po sedmnácti letech by chod církví přestal financovat.

Zákon, který vrací církvím nemovitý majetek a řeší také skončení placení mezd duchovních z rozpočtu státu, je podle Nečase ve střednědobém i dlouhodobém výhledu pro české veřejné rozpočty výhodnější. „Tento návrh zákona skutečně narovnává vztahy mezi státem a církvemi, všemi, nejen katolickou církví. Vlastně dojde de facto k odluce státu od církví, mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou placeni jako státní úředníci,“ vysvětlil ministerský předseda.

Sociální demokracie chce hlasování pozdržet

Návrh církevních restitucí je podle předsedy ČSSD Sobotky nespravedlivý vůči těm, kterým byly majetkové křivdy vyrovnávány v minulých letech, protože prý církve zvýhodňuje. V konečném důsledku nikdo neví, jaký majetek bude vydáván a zda po právu. Podle Sobotky existují možnosti, že se bude církvím vracet majetek, který nikdy nevlastnily. „Náš poslanecký klub v žádném případě takovouto podobu majetkového narovnání s církvemi v Poslanecké sněmovně, a předpokládám, že i na půdě Senátu, nepodpoří,“ zdůraznil.

Rozsáhlou debatou ve sněmovně chce sociální demokracie oddalovat hlasování o vládním návrhu vyrovnání státu s církvemi, a to tak dlouho, dokud od něj kabinet neustoupí. Strana se tak rozhodla prý proto, že koalice neudělala ani jediný pokus, aby se seriózně dohodla s opozicí na politickém kompromisu. Premiér Petr Nečas (ODS) o její strategii poznamenal: „ČSSD dělá humbuk, musíme to vydržet, chtějí překrýt svoje skandály.“

Proti církevním restitucím je podle průzkumů i většina české veřejnosti. Komunisté proto navrhovali, aby bylo o této otázce vypsáno referendum.

Návrh se nelíbí ani Věcem veřejným

Věci veřejné chtějí z vládního návrhu o majetkovém vyrovnání s církvemi zcela vyškrtnout finanční kompenzaci církvím ve výši 59 miliard korun. Zatímco princip vyrovnání je podle předsedy VV Radka Johna v pořádku, paragrafové znění obsahuje prý asi osm zásadních pochybení, která chtějí VV napravit pomocí pozměňovacích návrhů. „Je to z důvodu neutěšeného stavu české ekonomiky a navíc se jedná o nápravu některých křivd. Nemá to být naprostá kompenzace zcela všeho,“ zdůvodnila Klasnová návrh na vypuštění finančních kompenzací.