Stát by měl obcím proplatit péči o zabavená týraná zvířata

Praha - Stát by měl proplácet obcím péči o zabavená týraná zvířata a následně vymáhat částku po jejich majitelích. Umožní to doplněná novela zákona na ochranu zvířat, kterou schválili senátoři a poslali ji znovu k projednání poslancům. Zákonodárci dnes podpořili i právo armády užívat rušičky a schválili plán zahraničních misí na další dva roky. Vláda potřebovala pro uskutečnění plánu souhlas obou komor parlamentu, ve sněmovně jej získala už v úterý. Senátoři budou ještě rozhodovat o limitu pro volební kampaně nebo o nominaci na státní vyznamenání. Na programu je také debata o přístupu zpravodajských služeb k bankovnímu tajemství.

Novela zákona o ochraně zvířat má také umožnit zákaz chovu zvířat krutým chovatelům. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) ale s doplněním nesouhlasil. Bylo by podle něj nadbytečné a administrativně náročné. Změny přitom navrhl jeho stranický kolega a teplický primátor Jaroslav Kubera, podle něhož má stát lepší prostředky pro vymáhání nákladů na péči než obec s rozšířenou působností. Senátorce ODS Daniele Filipiové naopak chyběly tři hlasy k tomu, aby Senát do novely v duchu původní vládní předlohy dal právo policie vstoupit v neodkladných případech do obydlí kvůli podezření na týrání zvířete. Podle kritiků by to znamenalo porušení domovní svobody. 

Armáda bude moct užívat rušičky, zjednoduší se humanitární pomoc

Armáda bude moci při cvičeních v ČR použít rušičky. Umožní to navržená novela zákona o ozbrojených silách. Rušičky elektronického signálu budou vojáci moci pustit za stanovených podmínek, předem budou muset informovat Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a integrovaný záchranný systém. Rušičky mají hlavně chránit vojáky v zahraničních misích. Na dálku jsou totiž odpalována třeba nástražná výbušná zařízení. Armáda je ale bude moci používat i v situacích, kdy jsou ohroženy životy a zdraví lidí nebo hrozí velké škody.

Schválená novela chce zjednodušit i vysílání letadel s humanitární pomocí. Pravomoc bude mít ministerstvo obrany, nerozhodovala by už vláda. Kabinet si od změny slibuje zrychlení poskytování pomoci postiženým zemím. „Díky tomu bude možné adekvátně reagovat zejména v akutních případech, převážíme-li například humanitární pomoc, je-li zemětřesení nebo jiná katastrofa,“ řekl senátorům ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

ČSSD chce stropy na volební kampaně

Senátoři budou jednat i o předloze z dílny sociálních demokratů, která má zavést stropy při financování volebních kampaní. Strany by podle novely za kampaň pro krajské volby mohly zaplatit nejvýše 91 milionů korun ročně, za senátní kampaň maximálně 89 milionů a sto tisíc korun. Náklady na kampaň pro sněmovní a evropské volby by nesměly za rok přesáhnout 80 milionů. Odborná veřejnost čeká od zavedení limitů změnu politické scény v Česku.

Senát projedná limity financí na volební kampaně (zdroj: ČT24)

Spolupracovnice Nadačního fondu proti korupci, advokátka Vladimíra Glatzová k tomu uvedla: „První krok, který by se měl udělat, je zakázat drahé formy volebních kampaní. To by umožnilo i stranám, které nejsou závislé na kmotrech, aby se do politiky dostaly. Dneska se tam dostane jenom ten, kdo má nějaké spětí s někým, kdo má peníze. Bez peněz do politiky nelez. Myslím si, že by to byl velký krok k oddělení politiky od podnikatelů.“ Finanční limity pro volební kampaně bude horní komora schvalovat již podruhé. Tvůrci novely měli dořešit, jakým způsobem hodlají sankcionovat kandidáty, kteří dané limity překročí.

Dalšími projednávanými tématy budou úpravy česko-rakouských hranic nebo nominace na státní vyznamenání. Z předvýběru vzešlo 35 kandidátů. Jsou mezi nimi někdejší předseda Nejvyššího soudu a ombudsman Otakar Motejl, šéf Nadace Charty 77 František Janouch a filozof Erazim Kohák.