Kalousek: Žádost nechápu, pro vydání Parkanové hlasovat nebudu

Praha – S velkým rozčarováním reagovali poslanci TOP 09 na policejní žádost o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání kvůli nákupu letadel CASA. Podle místopředsedy strany a ministra financí Miroslava Kalouska je nelogické žádat o stíhání jednoho člena tehdejší vlády kvůli jednomyslnému rozhodnutí celého kabinetu. V takové podobě by při případném hlasování o zbavení imunity Parkanové v žádném případě nehlasoval pro. Žádost o vydání už přišla do sněmovny s tím, že Parkanová je obviněná ze zneužití pravomoci. Mandátový a imunitní výbor se jí bude věnovat příští středu ráno.

„To rozhodnutí udělala vláda jako celek, učinila ho jednomyslně. Chápal bych, kdyby policie chtěla stíhat celou vládu, ale nikoliv jednoho jejího člena za jednomyslné rozhodnutí. Z logiky věci bych očekával, že by pak měli být obviněni všichni členové tehdejší vlády včetně mě, premiéra a dalších,“ zmínil Kalousek. Považoval by to podle svých slov za „ velmi nebezpečný precedens“. Sám přiznal, že nákup letadel považuje za zcela správný.

Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09:

„Pokud bychom měli být vydáni všichni, pak budou hlasovat pro. Pokud by měla být vydána pouze Vlasta Parkanová – pak v žádném případě.“

Také předseda strany Karel Schwarzenberg novinářům řekl, že pokud policie kvůli kolektivnímu rozhodnutí vlády požádá jen o stíhání Parkanové, bude hlasovat proti jejímu vydání. „V tomto případě bych hlasoval proti, protože to protiřečí principu, že za politické rozhodnutí nemůže býti obviněna vláda nebo člen vlády,“ řekl Schwarzenberg.

Vlasta Parkanová
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny

Podobný názor má také šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. „Přiznám se, že v současné době tomu příliš nerozumíme, dokud se neseznámíme s tím spisem. Pakliže policie má jakékoliv nejasnosti nebo podezření ze spáchání trestného činu, měla by obvinit celou vládu Mirka Topolánka včetně všech ministrů.“

Stanislav Polčák, poslanec TOP 09/STAN

„O této věci rozhodovala celá vláda a vyjmout z toho jeden jediný hlas je přinejmenším trochu zvláštní. Já si umím představit trestní stíhání paní Parkanové za situace, kdy by podvedla celou vládu, nebo jí uvedla v omyl, ale to se zjevně asi netvrdí a žádný člen vlády se v této věci nestíhá. Toto budeme chtít vysvětlit.“

S názorem Kalouska, že nákup letadel byl zcela v pořádku, nesouhlasí poslanec a stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. „Já neznám spis a obsah té žádosti, ale nemohou souhlasit s tím, že ten nákup byl v pořádku. Letouny byly evidentně dražší, pořízeny za vyšší cenu, než je nakoupily některé jiné státy,“ sdělil. Sněmovna si ale v souvislosti s vydáním Parkanové podle něho nejdříve musí počkat na jasné argumenty v zaslané policejní žádosti.

Sobotka: Žádost potvrzuje naši kritiku hospodaření tehdejší vlády

Se zněním spisu se již zběžně seznámil předseda imunitního výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho je Parkanová podezřelá ze zneužití pravomocí veřejného činitele a porušení povinností při správě cizího majetku „Dnešní žádost policie potvrzuje obavy, které jsme jako opozice dlouho vyslovovali na téma hospodaření ministerstva obrany v době Topolánkovy vlády a úřednické vlády Jana Fischera, v níž byl ministrem obrany Martin Barták,“ řekl Sobotka novinářům.

Šéf ČSSD se také pozastavil nad tím, že ještě před doručením žádosti o vydání Parkanové do sněmovny o ní věděla média. Informace podle něj evidentně unikla od policie, protože předsedkyni sněmovny byla doručena až později. „Bylo by dobře, kdyby se policie zamyslela nad svou vlastní činností, aby takové důvěrné informace neunikaly,“ řekl.