Stíhaný lékař Barták dál zůstane ve vazbě

Praha – Městský soud v Praze prodloužil podle informací České televize vazbu pro stíhaného lékaře Jaroslava Bartáka. Muž čelí obvinění ze sexuálního napadání svých asistentek. Žalobci už jeho případ poslali k soudu. Viní ho ze sedmi trestných činů, z nichž nejzávažnější je znásilnění. Trestního jednání se podle nich dopustil na 11 ženách a v případě odsouzení mu hrozí až 12 let vězení. Barták je ve vazbě od loňska, celý případ považuje za spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Předseda senátu Stanislav Králík rozhodnutí zdůvodnil obavou, že by se obviněný mohl vyhýbat trestnímu stíhání nebo trestnou činnost opakovat. Senát nepřijal ani Bartákův písemný slib a nabídku peněžité záruky. Lékař ani jeho obhájce se k rozhodnutí nevyjádřili. „Termín nového líčení dosud nebyl stanoven, ale pokud nařízení nebude nic bránit, termín bude stanoven v zákonné tříměsíční lhůtě od podání obžaloby,“ dodala mluvčí městského soudu Martina Lhotáková.

Policie zadržela Bartáka koncem srpna loňského roku na pražském letišti po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a soud jej posléze poslal do vazební věznice. Barták se hájí tím, že ženy měly provozování sexuální činnosti ve smlouvě a v podstatě šlo o prostitutky. Spolumajitel modřanské kliniky byl obžalován ze znásilnění, sexuálního nátlaku, vydírání, nebezpečného vyhrožování, těžkého ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Lékař svým chováním způsobil újmu na psychice tří žen, a proto kriminalisté již dříve zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. Místo desetiletého vězení si tak možná odsedí o dva roky delší trest.

Aféru spustila jedna z Bartákových bývalých asistentek Lucie, kterou údajně trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy.

Barták dál zůstane ve vazbě (zdroj: ČT24)