Některé univerzity hledají cestu pro uchazeče, kteří u maturit propadli

Praha – Řadu studentů, kteří neuspěli při problematické maturitní zkoušce, čeká nyní složitý zápas o přijetí na vysokou školu. Běžně platí, že ti, co u maturity neuspěli, nemohou se o studium na vysněné univerzitě ani ucházet. Letos ovšem tato samozřejmá praxe dostala povážlivé trhliny. Pětky z matematiky nebo slohové práce mají pro vysoké školy různou hodnotu, některé z nich dají zájemcům druhou šanci, jinde se propadlíci shovívavosti nedovolají.

Na vyřízené odvolání čekají třeba zklamaní premianti, kteří u státních maturit propadli. Vyjádření z univerzit pro ně bude hořké. „Pošleme vyjádření o nepřijetí, ale upozorníme je na to, že se mohou odvolat,“ uvedl děkan jedné z fakult pražské ČVUT Pavel Tvrdík. Mezitím by uchazečům měla dorazit obálka s novým posouzením maturity.

Pověřený šéf Cermatu Jiří Zika ujišťuje, že slohy si hodnotitelé projdou, byť pak kladou důraz hlavně na to, jestli se předchůdce při bodování držel metodiky. „Úkolem oponenta je posoudit hodnocení, nikoli vlastní práci… Bez čtení textů není možné vydat výrok,“ dodává.

Do největších problémů se můžou dostat ti maturanti, kterým jakkoli spornou pětku nezmění ani odvolání. Řada fakult na problémy při státních maturitách nebere ohled. Některé ale vstřícné jsou. Třeba Pedagogická fakulta Západočeské univerzity v Plzni se netají ochotou řešit s uchazeči případy individuálně.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Vydáno pod