Středočeská ČSSD obnoví své vedení 4. července

Praha – Středočeská ČSSD, otřesená kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha, si nové vedení zvolí 4. července na mimořádné konferenci. Novinářům to řekl šéf strany Bohuslav Sobotka na základě večerního jednání. Krajská kandidátka pro podzimní volby by následně měla být schválena 12. července. Ještě před jednáním podle serveru iDNES.cz oznámil dosavadní lídr středočeské ČSSD Richard Dolejš, že funkci dosavadního předsedy sociálních demokratů ve středních Čechách opustí a nebude znovu kandidovat. Doplnil, že výkonný výbor nemohl rezignovat okamžitě, protože to neumožňují stanovy.

Dolejš serveru řekl, že je třeba po deseti letech oživit krajskou organizaci a že kandidovat znovu nebude. „Zdá se mi, že uznali, že je potřeba přijmout politickou odpovědnost a odstoupit. Jde o to, aby to nebylo napůl, aby skutečně odstoupili, aby byla svolána nová krajská konference za účasti pokud možno co nejvíce členů středočeské sociální demokracie,“ řekl k tomu v Interview ČT24 poslanec za ČSSD Milan Urban.

„Jsem rád, protože byl splněn účel mé návštěvy na krajském výkonném výboru, to znamená došlo k dohodě o svolání nové konference,“ ocenil Sobotka. Současně dnes byla podle něj naplněna výzva stranického ústředí, aby středočeští sociální demokraté vyvodili odpovědnost za korupční kauzu bývalého hejtmana Davida Ratha, který je vazebně stíhán kvůli přijetí úplatku. „Teď bude na středočeské organizaci, aby znovu provedla výběr těch nejlepších kandidátů pro krajské volby, abychom ve středních Čechách dosáhli co nejlepšího volebního výsledku,“ dodal šéf strany.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, který byl v minulosti označován za Rathova spojence, novinářům řekl, že krajský výkonný výbor nemohl rezignovat okamžitě, protože to neumožňují stanovy. „Krajskému výkonnému výboru bude zkráceno ke dni konference funkční období a na základě toho bude zvoleno nové vedení krajské organizace,“ uvedl Dolejš. To pak podle něj sestaví nový návrh kandidátní listiny a zároveň bude diskutovat o novém lídrovi. Podle Dolejše by to měl být někdo, kdo nezasedá v současné krajské vládě.

Šéfovi ČSSD Sobotkovi vyhovuje, že nová kandidátka bude sestavena během července. Podle něj musí jít o demokratický proces, sestavení nelze uspěchat. „Je nezbytné, aby se nejprve sešly nové okresní konference a teprve potom se může sejít krajská konference,“ řekl. 

Komentář Sobotky, Dolejše a Moravčíkové (zdroj: ČT24)

Ústřední výkonný výbor ČSSD v minulosti doporučil vedení krajské ČSSD, aby kvůli aféře rezignovalo. To sice na minulém jednání rozhodlo, že je připraveno převzít odpovědnost, ale požadovalo, aby nejprve rezignovali krajští radní. Ti to odmítli učinit s odůvodněním, že do voleb zbývá jen několik měsíců a je třeba stabilizovat chod krajského úřadu. Na Rathovo místo byla zvolena náměstkyně pro majetek Zuzana Moravčíková.

Bývalého hejtmana Davida Ratha policisté zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Policie tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá. Hrozí mu až 12 let vězení.