Schvalování církevních restitucí jede na vlně obstrukcí

Praha - Na závěrečné hlasování o vládním návrhu na majetkové vyrovnání státu s církvemi ve sněmovně opět nedošlo. Koalici už se sice podařilo zařadit návrh mezi pevně dané body schůze, do 14:00 se ale u řečnického pultíku střídali opoziční poslanci a hlasování už se tak nestihlo. Jednání o restitucích bude pokračovat ve středu v 10 hodin dopoledne. Sociální demokraté a komunisté už dříve uvedli, že udělají vše pro to, aby schválení návrhu zabránili. ČSSD proto ještě před začátkem schůze koalici nabídla, aby se vyrovnání s církvemi přesunulo až na září. Vláda to ale na podnět ODS zamítla.

Vládní předlohu majetkového vyrovnání státu s církvemi opozice ostře kritizuje, především z důvodu rozsahu vraceného majetku. Vláda se prý ani nepokusila najít společnou řeč. ČSSD už dříve ohlásila, že se bude snažit hlasování protahovat. Zákony ve třetím čtení lze navíc projednávat jen ve středu a v pátek od 9 do 14 hodin. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky blokuje sociální demokracie narovnání s církvemi i proto, aby lidé měli prostor pro vyjádření svého názoru: „Vzhledem k tomu, že tento vládní návrh je v rozporu s míněním 80 procent lidí, tak by měli dostat prostor, aby navštívili své poslance a senátory a vyjádřili svůj názor.“

Jeroným Tejc (ČSSD): „Využijeme všechny možnosti. Máme zájem na tom, aby nebyly církevní restituce v červnu, aby se o nich případně nemohlo opakovaně hlasovat v červenci, kdy by se mohly vrátit ze Senátu. Máme zájem na tom, aby debata pokračovala do září.“

Marek Benda (ODS): „My jsme trpěliví, my víme, že tady ty dny budeme muset sedět a vysedět a že to může trvat dlouho. Není to tak, že bychom potřebovali mít schválené církevní restituce zítra. Stejně ten zákon nabývá účinnosti 1. 1. 2013. Nechceme ale přistoupit na nabídku, že vrhneme církevní restituce do předvolebního období a … uděláme z problematiky ústřední téma krajských a senátních voleb.“ 

V debatě k církvím dnes stihli vystoupit jen čtyři komunističtí poslanci. Mluvili například o tom, že důchodci nemají peníze, krátí se valorizace, stát není schopen řádně vybírat daně, a přesto chce vláda vracet církvím miliardy korun. Vladimír Koníček (KSČM) pak ve svém projevu doporučil vrátit projednávání zákona zpět do druhého čtení, aby mohly být napraveny všechny kritizované pasáže předlohy. Poznamenal, že k zákonu vystupuje již potřetí, „ale je to, jak když hrách na stěnu hážeš“. Posteskl si, že vláda na výhrady opozice zatím ve sněmovní debatě nereagovala.

Bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček se opřel i do římskokatolické církve. „Už 23 let ruším poklid novodobých mocipánů a kazím jim chuť při jejich sametových bohoslužbách,“ prohlásil mimo jiné. Ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) obvinil, že je „zmámený představou velkého kšeftu“. Kardinála Dominika Duku pak v projevu přirovnal k vymahačům středověkých církevních odpustků: „Chceš odpuštění hříchů dědičných? Zaplať! Chceš pokřtít dítě, chceš se oženit, chceš se vyhnout soudům, kterými ti hrozí Dominik Duka? Zaplať!“

ČSSD ještě před začátkem schůze sněmovny vládě nabídla, že pokud bude ochotná přerušit projednávání zákona do září, pak to pro sociální demokraty bude dostatečný důvod k tomu, aby ve věci došli ke kompromisu. „Rozhodně nemůžeme ustoupit nyní… Pokud na to koalice nepřistoupí, budeme tu muset strávit několik týdnů jednáním o restitucích,“ řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Benda: ČSSD se chová pokrytecky, sama si před lety vymohla Lidový dům

ODS ale ve vládě prosadila, aby se dnes návrh zařadil mezi pevně stanovené body jednání sněmovny. Podle předsedy ústavněprávního výboru Marka Bendy (ODS) totiž není vůbec jisté, že ČSSD by v září slovo dodržela, chybí mu z její strany i ochota bavit se o jakémkoli věcném řešení. „Za druhé to není férová a mravná nabídka… Oni dobře vědí, že ten problém se musí vyřešit, že to není něco, co si vymyslela vládní koalice… Ústavní soud jednoznačně řekl, že musíme předložit nějaké řešení,“ prohlásil Benda ve Studiu ČT24. Sociální demokracie se podle něj navíc chová „nesmírně pokrytecky“, protože si sama před lety vymohla Lidový dům a „teď se tváří, že se ostatním vracet nemá“.      

Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík na návrh ČSSD ještě před jednáním koalice reagoval slovy, že jsou připraveni být trpěliví: „Jestli církevní restituce budou schváleny v červenci, v září, nebo v listopadu, to pro nás není to nejzásadnější.“ Osobně by podle svých slov neměl problém s tím, kdyby se odložilo schvalování na září.

Na některé útoky, které se v rámci diskuse o církevních restitucích objevují, nově reagoval pražský arcibiskup Dominik Duka. Podle něj hraničí s porušováním zákona o svobodě vyznání. „Tyto útoky hovoří jasně o nerespektování ústavního soudu a o pohrdání právním řádem České republiky,“ uvedl Duka na svých webových stránkách. Konkrétní vyjádření ale kardinál neuvedl.

Církve mají dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě asi 75 miliard korun. Za druhou polovinu, kterou stát není schopen vydat, by jim během 30 let postupně vyplatil 59 miliard korun s ohledem na inflaci.

Komentář Heleny Langšádlové a Lubomíra Zaorálka k majetkovému vyrovnání (zdroj: ČT24)