Česko si připomíná ty, kteří příliš narostli

Praha - Česko si tento týden připomíná méně známou nemoc akromegalii. Jde o chorobu, při které děti dorůstají abnormálních výšek a dospělým se zvětšují koncové části těla, ale i vnitřní orgány. V Česku žije 400 pacientů s touto chorobou. Podle odhadů ale trpí akromegalií dvojnásobek lidí. Příznaky lze ovšem těžko rozeznat, a tak lidé o své nemoci často nevědí.

Akromegalii způsobuje nadměrná tvorba růstového hormonu, který využívají například sportovci pro růst svalů či výkonnosti. Při včasné diagnóze ovšem ke změnám vizáže nemusí ani dojít. První příznaky akromegalie jsou velmi nenápadné. Od bolestí hlavy až po poruchy vidění. V průměru se tato nemoc odhalí po 5 letech. „Nejprve jsou to záměny v oblasti růstu prstů, uší, nosu, zhrubění rysů v obličeji, zvětšování brady, předkus,“ popsal příznaky nemoci endokrinolog Zdeněk Fryšták.

Porucha růstu je podle lékařů stará jako lidstvo samo. Příkladem může být hanácký obr Drásal. Touto nemocí trpěl i slavný wrestler André the Giant, nebo hollywoodský hororový herec Rondo Hatton. I tvůrci obra Shreka se nechali inspirovat zápasníkem Mauricem Tilletem, který akromegalií trpěl.

Lékaři upozorňují na poruchy růstu (zdroj: ČT24)

Léčbou této méně obvyklé choroby se zabývají 4 centra v Praze, Brně, Hradci Králové a v Olomouci. Díky úspěšné léčbě amerických specialistů přestal například růst i největší člověk světa Turek Sultan Kosen. Jeho výška se zastavila na 251 centimetrech.