Po Rampulovi vede vrchní zastupitelství Grygárek

Praha - Vlastimil Rampula opustil funkci vrchního státního zástupce. Úřad dočasně povede Libor Grygárek, který na pražském vrchním státním zastupitelství zastával funkci náměstka. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhne nového šéfa pražských žalobců v řádech týdnů. Rampula končí ve funkci vrchního státního zástupce, státním zástupcem ale zůstává i nadále.

„Pan doktor Rampula je již řadovým státním zástupcem,“ uvedla mluvčí státního zastupitelství Irena Válová. Podle organizačního řádu povede dočasně státní zastupitelství Rampulův první náměstek. „Dnes řídí Vrchní státní zastupitelství doktor Grygárek,“ doplnila mluvčí.

Čerstvý vládce pražských vrchních žalobců žádné významné změny v úřadu nechystá. „Můj mandát je jen dočasný a případné změny bude moci učinit až nový vrchní státní zástupce poté, co pan ministr tuto funkci definitivně jmenováním obsadí,“ tvrdí Libor Grygárek, muž kolem kterého bylo v minulosti podobně živo jako kolem jeho nadřízeného Rampuly.

Ani Grygárek neměl svou židli jistou

Prvního náměstka se snažil letos v únoru odvolat Rampulův zástupce Stanislav Mečl. Grygárkovi vyčítal kontakty s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem a navíc to byla Grygárkova kancelář, ve které se pohybovali zatím pořád neupřesnění příslušníci bezpečnostních složek.

Záznam bezpečnostních kamer před kanceláří Libora Grygárka
Zdroj: ČT24

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman plánoval jméno Rampulova nástupce navrhnout ministrovi Pospíšilovi až na začátku prázdnin. Nástup Grygárka na tom podle Zemanovy mluvčí nic nemění. „Rozhodne se v řádu týdnů,“ přiblížila jeho tisková mluvčí Helena Markusová.

Rampulův nástupce bude v úřadu možná jen na rok

Ministr chce s Nejvyšším státním zástupcem vyřešit i způsob, jak svého kandidáta vybere. Podle Pospíšila existují dvě varianty: Buď šéfa pražské prokuratury vybere přímo on, nebo bude jmenován na základě výběrového řízení. „Důležitou okolností bude i to, jak se dále bude vyvíjet zákon o státním zastupitelství,“ dodal ministr. Připravovaná novela totiž plánuje Vrchní státní zastupitelství úplně zrušit. Pokud by návrh uspěl, Rampulova nástupce by čekal pouhý rok ve funkci.

Grygárek v čele vrchního zastupitelství v Praze (zdroj: ČT24)

Návrh na odvolání Rampuly podal loni v březnu Zeman. Pospíšil Rampulu odvolal v říjnu. O jeho odvolání rozhodl loni v říjnu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, jeho rozhodnutí ale letos v únoru zrušil městský soud. V úterý ovšem Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti ministra a rozhodnutí městského soudu opět zrušil. Spor se tak soudu vrátil zpět k projednání, až do dalšího rozsudku ale platí Rampulovo odvolání z funkce.

Vlastimil Rampula
Zdroj: ČT24

O Rampulovi se v minulosti opakovaně hovořilo v souvislosti s údajným zametáním některých politicky citlivých kauz. Rampula taková podezření vždy popíral. Podle NSS Rampulovo vrchní státní zastupitelství například v kauze gripenů nerespektovalo pokyn Nejvyššího státního zastupitelství a nevyžádalo si právní pomoc Švédska. V kauze IPB Rampula bez důkladné znalosti věci nařídil dozorující státní zástupkyni, aby se neodvolávala proti rozhodnutí, jímž soud zprostil viny sedm bývalých manažerů zkrachovalé banky.

Vydáno pod