Běh pro Paraple vynesl skoro 165 tisíc

Praha - Již tradiční charitativní Běh pro Paraple, který se konal ve čtvrtek v Praze na Letné, vynesl podle pořadatelů 163 650 korun. I přes nepřízeň počasí se na startovní čáru postavilo více než 300 dospělých i dětí, v běhu na sto metrů se utkali jak přátelé, tak rodiny i firmy.

Závody dvojic zahájil prezident správní rady centra Zdeněk Svěrák spolu s moderátory akce Kateřinou Nekolnou a Vladimírem Krocem, ultramaratonec Miloš Škorpil se svými běžci a Postoloprtské mažoretky. Na trati se objevili i obyvatelé obce Rádlo u Liberce, gymnazisté nebo děti z mateřské školy. Ze známých osobností Centrum Paraple podpořil například hudebník Jaroslav Uhlíř, herci Pavel Nový, Miroslav Táborský a Jaromír Hanzlík, bavič Zdeněk Izer nebo chirurg Pavel Pafko.

Kromě běhu se zájemci mohli zúčastnit i jízdy zručnosti na invalidním vozíku nebo na handbiku. Program zakončil koncert Jiřího Macháčka a skupiny MIG 21.

Startovné letos činilo 300 korun. Za ně účastník získal i tričko s kresleným vtipem: Vozíčkářka se ptá vozíčkáře, jaké dvě věci by s sebou chtěl mít na pustém ostrově. Nohy, odpověděl. Pořadatelé pro letošní ročník běhu zvolili motto „Bavte se na náš účet 932 932 932/0300“. Na konto s tímto číslem mohou dárci dál přispívat.

Organizátoři už dřív uvedli, že úraz či havárie se zraněním míchy zasáhnou každý týden v Česku do života čtyřem lidem, kteří pak končívají obvykle na vozíku. Centrum Paraple se jim snaží pomáhat, aby se s novou situací dokázali vyrovnat a vrátili se zpět do běžného života.

Centru Paraple je možné přispět i dárcovskou textovou zprávou ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777. Pokud se odešle text DMS ROK PARAPLE, bude dárce pravidelně každý měsíc po celý rok posílat přes mobilní telefon 30 korun. Na pomoc postiženým z toho připadne 27 korun.