Policie kvůli armádním zakázkám stíhá dalších 9 lidí

Praha - Protikorupční policie stíhá dalších devět lidí, kteří se údajně podíleli na manipulování výběrových řízení na opravy vojenských objektů za desítky milionů. V loňském roce přitom v této souvislosti začali detektivové podle deníku Mladá fronta DNES (MfD) stíhat někdejšího šéfa úřadu pro dohled nad akvizicemi ministerstva obrany Romana Hoštu a dalších deset lidí. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej případ odmítl komentovat.

Hoštu, který ve funkci působil v době úřadování stíhaného exministra obrany Martina Bartáka, policie obvinila ze sjednání výhody při zadávání zakázek a porušení povinností při správě cizího majetku, uvedla MfD začátkem ledna.

Dalších deset již dříve obviněných byli podle listu někdejší Hoštovi podřízení, kteří prý soutěže v letech 2008 až 2010 manipulovali. Policie podle deníku stíhá také podnikatele Viktora Krejču a jeho dva syny, kteří údajně zakázky předražovali a vyhrávali. Hošta již dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl a spojování aféry s ním je nesmyslné. Z funkce jej odvolal v roce 2010 ministr obrany Alexandr Vondra. Hošta byl podepsán také pod některými podezřelými zakázkami Správy vojenského bytového fondu, konkrétně pod třemi výběrovými řízeními na renovace vojenských ubytoven a bytových domů.

Protikorupční policie požádala tento týden sněmovnu o vydání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání. Podle detektivů prý připravila stát o 658 milionů korun, když při nákupu letounů CASA pro armádu nezadala znalecký posudek na cenu letounů.