Obrana si vlastní posudky o nákupech vytváří už několik let

Praha - Policie žádá sněmovnu o zbavení imunity Vlasty Parkanové mimo jiné proto, že bývalá ministryně obrany při nákupu armádních letounů CASA nenechala pro resort vypracovat nezávislé ocenění kontraktu. ČT ovšem zjistila, že ministerstvo obrany si výhodnost nákupů prověřuje vlastními studiemi samo u většiny obchodů už několik let. Právní experti Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) přitom podle serveru Česká pozice tvrdí, že povinnost zadat externí posudek Parkanová měla. Podle studie americké firmy American Appraisal politička svou chybou připravila stát o 658 milionů korun.

Policie exministryní Parkanovou viní mimo jiné za to, že před schválením transakce vládou cenu letounů vyčíslovali její vlastní úředníci, nikoliv nezávislí znalci zvenčí. Jak ale zjistila ČT, nebylo to poprvé ani naposledy. Stejně postupoval i ministr Martin Barták, když nakupoval obrněné transportéry Dingo, a bez předchozího posudku se obešel i Karel Kühnl při akvizici Pandurů. „Podle nás byl náš postup v souladu se zákonem,“ tvrdí nyní mluvčí obrany Jan Pejšek.  

Česká pozice získala rozbor NKÚ, z něhož vyplývá, že povinnost nechat si vypracovat ocenění nákupu ministerstvo obrany mělo - odkazuje na zákon č. 219/2000 Sb. o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, který povinnost nechat si vyhotovit znalecký posudek obsahuje. Serveru to s odkazem na studii s názvem „Cena zakázek z pohledu NKÚ“ potvrdil viceprezident úřadu Miloslav Kala. „Postup Policie ČR je v tomto případě správný,“ podotkl bývalý poslanec ČSSD.

Spory kolem posudků k nákupu letadel CASA (zdroj: ČT24)

Právní názory se různí, kromě postoje kontrolorů z NKÚ se také ozývají právníci, kteří jsou přesvědčeni, že obrana při nákupu vojenských materiálů žádné posudky nepotřebuje. Cenu zboží prý nelze na domácím trhu s ničím porovnat. Stejným způsobem se brání i samotná Parkanová, přesto si vlastní studii zpracovat nechala. 

ČT získala vládní dokument, podle kterého o nákupu letounů tehdejší ministryně v říjnu 2008 informovala ministerstvo financí. To s cenou souhlasilo, ostatní resorty se ale měly na řádost Parkanové připomínkám vyhnout. „Ministerstvo financí neuplatnilo připomínky, protože ministerstvo obrany postupovalo přesně podle odborného stanoviska ještě ministra financí Sobotky. Takže nebyl důvod k připomínkám. Konečné rozhodování dělala vláda,“ upozornil Miroslav Kalousek, který za finance zodpovídal i v Topolánkově kabinetu.  

Vlasta Parkanová a Miroslav Kalousek
Zdroj: Pavel Wellner/isifa/Lidové noviny

Věci veřejné se ve výzvě směřované na vládu odkazují podobně jako NKÚ na zákon o majetku České republiky, který uvádí, že pokud cena přesáhne přípustnou cenu, dohoda je neplatná v rozdílu cen. „Neboli to znamená, že Omnipol musí svůj neoprávněný zisk státu ve výši 650 milionů vrátit,“ řekl John s tím, že, „pokud to vláda neudělá, dopouští se trestného činu“.

Omnipol se brání, vyzývá ke zveřejnění studie, která mluví o předražení zakázky

Společnost nadále trvá na tom, že cena odpovídá jak typu strojů, tak i stupni jejich vybavení a doprovodných služeb. Odráží prý obvyklé tržní podmínky a koresponduje s náročností celého obchodního případu. Odpovědné orgány vyzývá ke zveřejnění studie, z níž má vyplývat, že při nákupu vojenských transportních letadel CASA došlo k předražení o 658 milionů korun. „Bez znalosti metodiky použité k výpočtu uvedené částky není možné vést seriózní diskusi o přiměřenosti nákladů na nákup nových strojů pro Armádu České republiky,“ uvedl mediální zástupce společnosti Tobiáš Tvrdík. 

Podle jeho slov cena odpovídá typu strojů a vybavení. Odráží prý také obvyklé tržní podmínky a náročnost obchodního případu. „Vzhledem ke spekulacím některých politiků Omnipol dále zdůrazňuje, že se jedná o vojenský letoun včetně speciálního vybavení, pořízený v režimu nákupu vojenského materiálu dle platné legislativy,“ dodal Tvrdík. Letouny jsou podle Omnipolu vybaveny řadou nadstandardních systémů a stroje v mnohém dnes předčí letouny C-27J Spartan, jež jsou v souvislosti se zakázkou často zmiňovány.

V roce 2009 schválila vláda nákup čtyř transportních letadel CASA, přičemž jedno z nich vyměnila za bitevníky L-159. Celý kontrakt stál Česko 3,5 miliardy korun. Jak se loni ukázalo, Česko letouny nakoupilo mnohem dráž než jeho spojenci. Oproti Portugalcům zaplatilo dokonce více než dvojnásobek. Za jeden letoun CASA dali Portugalci 418 milionů korun, Češi 875 milionů korun.

Vydáno pod