Špatné životní prostředí se odráží v genech dětí

České Budějovice – Ovzduší, ve kterém se matky pohybují během těhotenství, ovlivňuje zdraví jejich dětí. V čím horším ovzduší matka žije, tím rozsáhlejší zásahy do genů může její potomek mít. Prokázal to výzkum, který prováděl český Ústav experimentální medicíny. Ten srovnával genetické změny v pupečníkové krvi novorozenců ve vybraných českých městech s různou mírou znečištění ovzduší.

Jde o první výzkum u nás, který vědecky dokázal vliv vzduchu, který dýcháme, na geny našich potomků. Metoda takovýchto genových analýz je totiž velmi mladá, a tak srovnání různých oblastí Česka nebo různých generací zatím neexistuje. Přitom například Ostrava patří k nejznečištěnějším místům v celé Evropské unii, a tak je zde i zvýšená nemocnost, během prvního roku života tam bývají děti nemocné i šestkrát.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)

Výzkum, který zatím proběhl jen ve vybraných městech, ukazuje, že i takový drobný rozdíl ve znečištění jako je mezi Prahou a Českými Budějovicemi, může výsledek v těhotenství výrazně ovlivnit. Například v pupečníkové krvi novorozenců v Českých Budějovicích vědci odhalili 104 genů, které se lišily od normálu, což je dvakrát více než v Praze. Genetické změny se pak projevují například v imunitě dětí.