Pupečníková krev pomáhá, uzdravená Viktorka může domů

Praha – Léčba pomocí kmenových buněk přináší své ovoce. Dokazuje to úspěšné uzdravování jedné z nejmladších pacientek, které lékaři v březnu provedli jednu z nejrychlejších transplantací v Česku. Viktorii Juskowiakové pomohla pupečníková krev z německých Drážďan, dnes proto mohla opustit motolskou nemocnici. Tamní lékaři provedou podobné zákroky zhruba tři za rok.

Malá Viktorka odchází po třech měsících léčby domů. Když jí v motolské nemocnici přijímali, aby zde podstoupila unikátní transplantaci, příliš šancí na život jí nikdo nedával, říká dnes její matka Angelika. „V té době byla dvouměsíční, trpěla vážnou infekcí a potřebovala vzhledem ke svému vrozenému defektu imunity okamžitou transplantaci,“ popsal tehdejší stav své pacientky vedoucí transplantačního centra Pavel Sedláček.

Transplantaci pupečníkové krve lékaři v Motole provedli v rekordním čase, jedenáctiměsíční dárkyni pro Viktorii našli v německých Drážďanech za pouhé dva týdny. Tento typ operace je podle Sedláčka pro děti s poruchou imunity jedinou možnou léčbou. Kmenové buňky z darované krve totiž dokáží znovu nastartovat imunitu a zastavit infekci. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Dlouho ale nebylo jisté, zda se to u jedné z nejmladších transplantačních pacientek v Česku podaří. „Začátky byly hodně těžké, žili jsme v podstatě ze dne na den, nevěděli jsme, co bude ráno,“ vzpomíná na dlouhé týdny nejistoty Angelika Juskowiaková. Dneškem ovšem všechny nejistoty padly, operace s nejistým výsledkem se povedla na výbornou.

Viktorie dnes mohla s úsměvem konečně odejít domů. Ačkoliv musí i nadále nosit roušku, to nejhorší má za sebou. Sterilní režim musí podle lékařů dodržovat i doma. „Pořád je ohrožena řadou infekcí, pořád odjíždí s centrálním katetrem,“ vysvětlil Pavel Sedláček. Během tří měsíců, kdy se věnoval Viktorii, stihl on a jeho kolegové provést ještě jednu náročnou operaci – pupečníkovou krev transplantovali šestiměsíční Barunce.

Viktorka Juskowiaková odjíždí z nemocnice domů (zdroj: ČT24)