Unikátní metoda pomáhá lidem s nemocnými hlasivkami

Ostrava – Lidem, kteří mají problémy s hlasivkami, svitla naděje. Lékaři v ostravské fakultní nemocnici totiž začali provádět unikátní zákrok, který poškozený hlas dokáže opravit. Více se dozvíte v magazínu Tep 24, který vysílá stanice ČT24 v sobotu v 9:05 nebo v neděli ve 22:05. Pořad bude k dispozici také v ivysílání.

Lidé mohou mít hlasivky postiženy v důsledku jiné nemoci. Například Marie Skaličková začala mít vážné potíže s hlasem po léčbě rakoviny štítné žlázy. Po operaci jí zůstaly následky – obrna hlasivek. Ženu mluvení namáhalo, měla problémy v práci a musela vyhledat i pomoc psychologa.

Když jsou hlasivky nemocné, tvoří příliš velkou štěrbinu, a hlas je pak slabý a přeskakující. Šetrná augmentace hlasivek je zákrok, který umožňuje zvětšení objemu hlasivek. „Během operace je z malého řezu pod pupíkem odebrán tuk, ten se dá přímo do hlasivky, aby narostl její objem a umožnilo to vznik zvučnějšího hlasu,“ vysvětluje lékařka ORL FN Ostrava Hana Kopřivová, která se specializuje především na poruchy a léčbu hlasu. Pro paní Skaličkovou znamenala augmentace velkou změnu k lepšímu.

Efekt operace se může ale časem zmenšit. Lékaři proto zkoušejí i speciální umělý materiál. Augmentaci ale lze opakovat. Operace se v zahraničí dělá běžně, v ostravské nemocnici zatím provedli těchto zákroků desítku. Většina pacientů zaznamenala výrazné zlepšení.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod