Je čas zastavit apetit ČSSD v krajích, hlásá Nečas

Ostrava – V Ostravě odstartovala 6. ideová konference ODS před nadcházejícími krajskými volbami. Konferenci pod heslem Kraje bez dluhů, zahájil proslovem premiér a předseda strany Petr Nečas, který ze svého pohledu bilancoval vládnutí sociálních demokratů v krajích. Zdůraznil, že pod vládou „oranžové tsunami“ se kraje zadlužily a že je potřeba tento trend zastavit.

„Kraje se v letech 2008 až 2010 zadlužovaly rychleji než vláda… Jen v loňském roce stoupl dluh krajů o 17 procent,“ prohlásil Nečas a dodal, že do konečného účtu schází ještě jeden rozpočtový rok. Rozhodně podle jeho slov nelze říci, že by právě kraje představovaly vzor rozpočtové odpovědnosti pro ČR, „jak by nám snad chtěla sociální demokracie namluvit“.

Nečas uvedl, že v růstu zadluženosti se jednotlivé kraje liší. „V krajích, kde vládne sociální demokracie s komunisty, vzrostlo zadlužení téměř na trojnásobek. Přeborníkem je Karlovarský kraj, kde dluh za poslední tři roky vzrostl 6,6krát. To je model spolupráce, který současné vedení ČSSD prosazuje i na celostátní úrovni. Proto by česká veřejnost měla zpozornět,“ prohlásil Nečas.

Petr Nečas na ideové konferenci:

„Významným ukazatelem je také zadlužení krajů ve vztahu k celkovým příjmům kraje. Zde došlo od konce roku 2008 do konce roku 2011 ke zdvojnásobení… Dosud měly kraje vždy krytý dluh finančními prostředky na bankovních účtech, takže měly z čeho financovat své výdaje. Zcela alarmující je vývoj tohoto krytí dluhu krajů. Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly… Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. Je nejvyšší čas tento apetit v regionech zastavit.“

Nečas také poukázal na Středočeský kraj, který představuje nejzadluženější region, kde podle něj samotná středočeská sociální demokracie přiznává vážné finanční problémy ve druhé polovině letošního roku, kdy se možná dostane do platební neschopnosti. Nečas přirovnal situaci k některým regionům ve Španělsku, které kvůli míře zadlužení musely požádat o finanční pomoc vládu, aby nedošlo k bankrotu. „Středočeský kraj je zkrátka modelovým příkladem, jak správa kraje vypadat nemá a jak vypadá pod sociálními demokraty,“ prohlásil předseda ODS.

Podle Nečase kraje oproti hodnocení ČSSD nevzkvétají, vážné problémy by vzhledem k vývoji v Evropě mohly nastat už po nadcházejících krajských volbách. Jako recept shledává předseda ODS krajské vlády, které si uvědomí, že rozpočtová disciplína je „životní nutností, nikoli jen heslem na papíře“.

Hašek: Nečas účelově mlží a snaží se zakrýt slabost v tématech pro regiony

V rozhovoru pro Českou televizi zareagoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na Nečasova slova vyjádřením, že zadlužování regionů je dlouhodobý proces. „Na základě dat z krajů je evidentní, že největší zadlužení regionů z hlediska jednoho kalendářního roku skutečně přišlo v roce 2007, tedy v době, kdy v ČR bylo 13 hejtmanů za ODS a 1 za KDU-ČSL,“ poukázal na graf Hašek.

Rozhovor s hejtmanem Michalem Haškem (zdroj: ČT24)

Hašek rovněž zdůraznil, že v době nástupu sociálnědemokratických hejtmanů dopadla na ČR hospodářská krize, začaly se propadat daňové výnosy a ve stejné době se začaly čerpat prostředky z Evropské unie, bylo proto potřeba zajistit prostředky na spolufinancování projektů. „Nebyly to jednoznačně peníze, které by byly projedeny…, ale šly do investic,“ prohlásil. 

Podle Haškova přesvědčení Nečas účelově překrucuje data. „Proč se nezmínil o tom, že ministerstvo financí pod jeho vládou v loňském roce konstatovalo, že poprvé v celé historii krajů, došlo k poklesu jejich zadlužení o 10 procent? Petr Nečas o tom cudně mlčel…,“ prohlásil pro ČT24. Navíc si prý Nečas protiřečí, když říká, že ODS v krajích vytvářela miliardové polštáře a vedle toho si brali miliardové úvěry.

Kraje před volbami 2012 (zdroj: ČT24)