Sobotka zvyšuje náskok, vyhrál primárky ve středních Čechách

Praha - Senátor Přemysl Sobotka zvýšil vedení v prezidentských primárkách ODS nad europoslancem Evženem Tošenovským. Ve Středočeském kraji Sobotku volilo 425 občanských demokratů, Tošenovského 168 členů strany. Celkem tak po hlasování ve 12 regionech vede Sobotka s 2 899 hlasy (59 procent) před Tošenovským 2 027 hlasů (41 procent).

Volební účast ve Středočeském kraji byla podle Bartovského 24 procent. Je to výrazně méně než v Moravskoslezském kraji, kde byla dosud nejvyšší, a to 46 procent. „V příštím týdnu se primárky přesouvají do Prahy,“ dodal mluvčí strany Tomáš Bartovský. Volební shromáždění občanských demokratů v hlavním městě se uskuteční 18. června.

Primárky ODS se už uskutečnily v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v jižních Čechách a na Vysočině, v Olomouckém a Zlínském kraji, v Plzeňském a Karlovarském kraji, Ústeckém a Libereckém kraji, Moravskoslezském kraji a naposledy ve středních Čechách. Do volby ve Středočeském kraji vedl Sobotka s 57 procenty hlasů.

Kandidáti ODS nepatří podle průzkumů veřejného mínění k favoritům historicky první přímé volby prezidenta v Česku. Průzkumy z poslední doby dávají větší šance například bývalému premiérovi Janu Fischerovi, někdejšímu šéfovi sociálních demokratů a vlády Miloši Zemanovi nebo ekonomovi Janu Švejnarovi.