Střelba v Tanvaldu, při které zahynul Rom, byla nutnou obranou

Ústí nad Labem - Třiašedesátiletý muž, který v lednu zastřelil v Tanvaldu mladíka a druhého zranil, nebude stíhán. Státní zástupce případ posoudil jako nutnou obranu. Už v lednu vyloučil státní zástupce vraždu nebo jiný trestný čin směřující k usmrcení. Čekalo se, zda byla obrana staršího muže adekvátní. Žalobci zároveň stále opakují, že konflikt neměl rasový podtext.

„Státní zástupce dospěl k závěru, že cílem jednání osoby, která použila střelnou zbraň, bylo zabránit probíhajícímu útoku na ni samotnou, nikoliv způsobit útočníkům vážné zranění či smrt,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

Incident se stal na Nový rok kolem 01:30 na okraji města směrem na sousední Desnou u železniční trati. Třiašedesátiletý muž zde byl napaden skupinou Romů a po dvaadvacetiletém mladíkovi a jeho o dva roky starším bratrovi vystřelil. „Střelci nezbyla jiná varianta efektivní obrany,“ konstatovala Bradáčová. „Útočníků byl větší počet, byli fyzicky zdatnější nežli napadený,“ dodal krajský státní zástupce Radim Kadlček.

Podle Bradáčové ve prospěch střílejícího muže svědčily okolnosti napadení. „Odlehlost místa, tma, kluzký terén, výrazně mladší útočníci, jeden z útočníků ozbrojen, přepad ze zálohy, větší počet útočníků či osob, od kterých se připojení k útoku dalo očekávat, následně blokování v nevýhodné pozici vleže na zádech či na boku,“ vypočetla. I proto vyšetřovatel dospěl k závěru, že střelci nezbyla žádná jiná varianta efektivní obrany. 

Proti rozhodnutí státního zástupce je možné podat stížnost, zabývalo by se jí vrchní státní zastupitelství. Podle právního zástupce rodiny Tatárových Pavla Maršálka zranění střelce odpovídají jen lehkému konfliktu: „Tyto skutečnosti nejsou podle nás v tuto chvíli dostatečně vysvětleny.“ Proti postupu státního zastupitelství podal už v lednu trestní oznámení předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek. Ohrazoval se proti tomu, že státní zastupitelství údajně po incidentu nepřispělo ke zklidnění situace ve městě. Tento podnět byl ale shledán jako nedůvodný.

Podle starosty sedmitisícového Tanvaldu Petra Poláka (ODS) se situace ve městě po lednovém incidentu zklidnila. „Jsou problémy, ty však nesouvisí s tímto případem. Vztahy mezi minoritou a většinou jsou delší dobu napjatější, drží se to ale v nějakých mezích,“ uvedl starosta. Ve městě byly v lednu posíleny policejní hlídky, podle krajské mluvčí policie Vlasty Suchánkové již ale toto není potřeba. „Monitorovali jsme situaci několik měsíců a je zklidněná. Dohled nyní provádí standardně obvodní oddělení,“ uvedla mluvčí. S obnovením zvýšeného dohlednu po rozhodnutí státního zástupce nepočítají. „Pokud ale budou náznaky, že by se mohlo schylovat k nepokojům, budeme reagovat adekvátně,“ dodala Suchánková.

Reportáž Michala Jemelky a Edity Horákové (zdroj: ČT24)