Zabili Heydricha, dnes si na ně Česko zavzpomínalo

Praha – Češi si dnes připomněli osudy mužů z operace Anthropoid, při níž byl zabit zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Na vzpomínkovou akci přišel i prezident Václav Klaus. Ten řekl, že je povinností připomínat si parašutisty, kteří připravili atentát na Heydricha. Ocenil také, že na pietu přišli i mladí. Akce k 70. výročí atentátu dnes ukončí dva benefiční koncerty, výtěžek z nich poputuje na opravu rodného domu Jana Kubiše. Parašutisty, kteří se na atentátu podíleli, objevili nacisté v roce 1942 v pražském chrámu Cyrila a Metoděje. Několikahodinový boj uvnitř kostela nepřežil ani jeden ze sedmi výsadkářů.

Dnes je to přesně sedmdesát let, co se sedm československých parašutistů v pohřební kryptě chrámu v Resslově ulici pokoušelo vzdorovat ohromné přesile několika set nacistů. Tři muži se bránili na kůru kostela, čtyři zbylí v kryptě. Na ochoze bojoval Jan Kubiš a Josef Bublík s Adolfem Opálkou. Na rozdíl od útočníků neměli žádné granáty, podle posledních zjištění tady ale použili tři bomby stejného typu, jaký Kubiš hodil na Heydricha při atentátu. V kryptě se bránili Josef Gabčík, Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a Josef Valčík. Vzdorovali nejen střelbě Němců, ale také proudům vody a slznému plynu. Dokonce okénkem krypty na útočníky hodili dvě zápalné lahve.

Před pražským kostelem se již před desátou hodinou dopolední, kdy měl pietní akt začít, shromáždilo velké množství lidí. „Považuji za naprostou povinnost nás všech, abychom na to vzpomínali, abychom si to připomínali,“ uvedl Klaus k činu parašutistů. „A opět dnes musím říci, že byla překvapivě Resslova ulice plná lidí. To znamená, že těch, kteří na to nechtějí zapomenout, je mezi námi pořád dost a i mezi těmi mladšími generacemi. A to je moc dobře,“ ocenil prezident.  

Podle premiéra Petra Nečase byl atentát na zastupujícího říšského protektora velkým okamžikem českých dějin. „Mimochodem popírá takový ten mýtus, který pejorativně někdy říkáme sami o sobě, že jsme kapitulantský národ. Tito muži nekapitulovali, bojovali skutečně do posledního náboje a nikdy se nevzdali,“ podotkl Nečas.

Akce končí benefičními koncerty

Na koncertě konaném na nádvoří Libeňského zámku se budou předávat pamětní medaile, dostane ji například děkan kostela sv. Cyrial a Metoděje. Cenu za práci pro zachování paměti národa v oblasti novodobé české historie dostane Česká televize za pořad Heydrich – konečné řešení.

Hlavním cílem akce je ale vybrat peníze na opravu rodného domu Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích. Obec už ve veřejné sbírce vybrala 930 tisíc korun, podle starostky by potřebovala 4 miliony, aby v domě mohlo vzniknout muzeum.

Kvůli zradě výsadkáře Karla Čurdy a sérii několika výslechů se nacistům po třech bezradných týdnech podařilo vypátrat úkryt vykonavatelů Heydrichova atentátu – paradoxně chvíli před tím, než měli být výsadkáři odvezeni z krypty do bezpečného úkrytu. Několikahodinový boj nakonec ukončili sami parašutisté. Ti, co doposud žili, zvolili smrt. „Čurda byl od samého začátku slabý článek v obrovské morálně vyspělé partě. Měl určité problémy už před odchodem z protektorátu, měl totiž nemanželské dítě, o které se odmítl starat. Nikdo ale netušil, čeho je schopen. Po zbytek války byl velice aktivním konfidentem gestapa,“ podotkl historik Jindřich Marek.

Jindřich Marek, historik

„Nacisté trestali smrtí cokoli - vyprávění vtipů, poslouchání zahraničního rozhlasu, porušování hospodářství. Strach lidí byl obrovský a pochopitelný. Proto hromadně projevovali úctu Heydrichovi a odpor k atentátu.“

Za své hrdinství členové české pravoslavné církve brzy zaplatili, církevní obce byly rozpuštěny, kněží odvezeni na nucené práce, spolupracovníci parašutistů popraveni. Bylo s nimi zinscenováno veřejné přelíčení stanného soudu 3. září 1942. Následujícího dne byli v Kobylisích zastřeleni biskup Gorazd, farář Václav Čikl a předseda představenstva rady starších při chrámu sv. Cyrila a Metoděje Jan Sonnevend. Vladimír Petřek byl zastřelen 5. září na stejném místě. Okupanti poté pravoslavnou církev rozpustili, chrám uzavřeli a používali nadále jako skladiště.

Vydáno pod