Tropy potrvají do čtvrtka, dnes večer se čekají bouřky

Praha - Tropická vedra vydrží na jihovýchodě Česka až do čtvrtka, kdy začíná astronomické léto. Na mnoha místech už dnes padaly i teplotní rekordy. Nejvíce naměřili v Dobřichovicích u Prahy: 35,4 stupně Celsia. Odpoledne a večer se pak v jižních, západních a středních Čechách a na Vysočině čekají silnější bouřky provázené kroupami, přívalovými srážkami nebo i nárazy větru. Přívalové deště mohou podle ČHMÚ ojediněle zatopit níže položená místa, například sklepy.

Dnes bude ještě jasno až polojasno, odpoledne a večer v Čechách od západu až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Nejvyšší teploty 29 až 33 stupňů, na horách bude kolem 26. Varování před bouřkami a kroupami platí pro kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a Vysočinu. „Přes Plzeňský kraj postupují dále k východu velmi silné bouřky doprovázené kroupami, jejichž velikost přesahuje dva centimetry. V bouřkách ojediněle nejsou vyloučeny nárazy větru přesahující 25 metrů za sekundu (90 kilometrů za hodinu),“ uvedl ČHMÚ.

Nejtepleji bude ve středu, teploty vystoupí až na 34°C

Na mnoha místech v Česku dnes padly i teplotní rekordy. V Praze na Karlově například naměřili meteorologové 32,7 stupně Celsia. Dosavadní maximum z roku 1934 tak bylo pokořeno o 0,3 stupně. V Českých Budějovicích padl deset let starý teplotní rekord, ručička teploměru vylezla na 32,8 stupně Celsia. Na jihu Moravy bylo nejtepleji v Brně-Žabovřeskách, kde meteorologové naměřili 32,9 stupně Celsia.

Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24

V úterý lze očekávat polojasno až oblačno, zpočátku ojediněle, postupně místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty až 28 stupňů, na východě kolem 30. Ve středu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Přechodně i skoro jasno. Teploty přes den mohou překročit třicet stupňů, na jihovýchodě republiky mohou stoupnout až k 34 stupňům.

Do období letního slunovratu bude nad územím ČR až o 20 procent snížena ozonová vrstva. Lidé by se proto před nebezpečným ultrafialovým zářením měli chránit opalovacími krémy, pokrývkami hlavy a slunečními brýlemi.

Ve čtvrtek, na první letní den, meteorologové ještě předpovídají až 28 stupňů. Bude však oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. O víkendu se má ochlazovat a rtuť teploměru bude pomalu klesat na 20 až 25 stupňů. Zpočátku ojedinělé srážky budou postupně četnější, přidají se i bouřky.

Vydáno pod