Barcelona, Burgas, Rijeka a Split - města, kde v létě budou jednatelství

Praha – Ministerstvo zahraničí s nástupem letní sezony předeslalo, že vedle stálé sítě diplomatického zastoupení přechodně otevře ve městech Barcelona, Burgas, Rijeka a Split konzulární jednatelství. Do Chorvatska navíc letos míří i osm českých policistů, kteří mají pomáhat chorvatským kolegům při řešení problematických případů českých občanů. V případě nouze při úmrtí, vážné chorobě, nehodě, nemoci, stíhání nebo ztrátě cestovního dokladu se lidé mohou obracet na české zastupitelské úřady.

Pokud je člověk v zemi, kde Česko nemá vlastní zastoupení, může se s žádostí o pomoc obrátit na kterýkoli zastupitelský úřad jiné země Evropské unie. Česká diplomacie pravidelně před hlavním časem dovolených vydává sadu doporučení, na která by lidé měli před cestou dbát. Patří tam uzavření pojištění, informování o destinaci, nepřeceňování sil, opatrnost na doklady, celní předpisy, dodržování místních zvyklostí, registrace do ministerského systému DROZD, prostřednictvím kterého se lidé pak dozvědí o případném hrozícím nebezpečí.

Zástupci resortu také představili statistická data

Zástupci ministerstva zahraničí zmínili loňský prudký nárůst počtu Čechů, kteří v zahraničí pobývají ve vazbě, nebo byli odsouzeni do vězení. Zatímco v roce 2010 bylo vězněno 662 lidí, loni to bylo už 1 034. Ministerstvo ve svých každoročních statistikách vychází jen z údajů, které mu odevzdají konzulové v jednotlivých zemích. Reálná čísla tak budou vyšší. K 31. prosinci 2011 evidoval nejvíc případů zastupitelský úřad v Londýně, a to 141. Následuje mnichovská úřadovna českých konzulů, kteří jich zaznamenali 134. Na třetí příčce je Madrid se 105 případy.

Reportáž Jiřího Pánka o opatřeních MZ před dovolenými (zdroj: ČT24)

V loňském roce klesl počet Čechů, kteří zahynuli v cizině. Diplomacie eviduje 417 případů, což je o 24 méně než v roce 2010. Výrazně naopak stoupl počet českých turistů, kteří museli být při své zahraniční cestě hospitalizováni: Zatímco v roce 2010 to bylo 299 lidí, o rok později o 120 víc. Mírně, o osm na 301, klesl loni počet dopravních nehod s českou účastí.