Počet Čechů vězněných v zahraničí prudce stoupl

Praha - Počet Čechů, kteří jsou v zahraničí ve vazbě, nebo tam byli odsouzeni do vězení, se loni prudce zvýšil. Zatímco v roce 2010 bylo vězněno 662 lidí, loni to bylo už 1 034. Poslední roky také neustále přibývá lidí, kteří se na cestách stali obětí trestné činnosti - loni to bylo 1 040 Čechů, předloni o 31 méně. Uvedlo to dnes ministerstvo zahraničí před zahájením hlavní turistické sezony. Resort ale ve svých každoročních statistikách vychází jen z údajů, které mu odevzdají konzulové v jednotlivých zemích. Reálná čísla tak budou vyšší.

K 31. prosinci 2011 evidoval nejvíc případů zadržených nebo vězněných lidí zastupitelský úřad v Londýně, a to 141. Následuje mnichovská úřadovna českých konzulů, kteří jich zaznamenali 134. Na třetí příčce je Madrid se 105 případy. Podle Jany Reinišové, vrchní ředitelky odboru, pod nějž spadá právní a konzulární sekce, se ale lidé dopouštějí trestných činů někdy i neuvědoměle: „Utrhnou třeba nějaké vzácné chráněné rostliny nebo vyloví něco z moře, co je zakázané, a pak může být problém.“

Nejvíc lidí ve vazbě za drogy bylo v Madridu

Za pašování, nedovolenou výrobu nebo držení omamných látek bylo loni vězněno nebo ve vazbě celkem 134 českých občanů, v roce předchozím to bylo 119. Nejvíc českých občanů ve vězení nebo vazbě za drogy - a to 20 - zaznamenal k loňskému 31. prosinci zastupitelský úřad v Madridu. Následuje peruánská Lima se 17, pak Berlín s 15 případy a na čtvrté pozici je Řím, kde se eviduje 11 Čechů.

Jana Reinišová: „Zejména mě překvapuje, kolik lidí si stále troufne pašovat drogy i v zemích, které za to mají velmi vysoké tresty a špatné podmínky ve vězení.“

Diplomacie proto upozorňuje, aby lidé v žádném případě nereagovali na žádosti neznámých osob o doručení neznámých zavazadel či jiných zásilek při cestách, zejména z Latinské Ameriky. Ministerstvo uvedlo, že od začátku letošního roku evidují čeští konzulové již dalších 17 nových případů omezení osobní svobody v souvislosti s drogami.