Ústavní soud odmítl Rathovu stížnost proti trestnímu stíhání

Praha - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Davida Ratha proti trestnímu stíhání, bývalý středočeský hejtman tak dál zůstává ve vazbě. Bez veřejného jednání o tom rozhodl senát se zpravodajkou Dagmar Lastoveckou. Důvodem je zjevná neopodstatněnost návrhu a zároveň neoprávněnost navrhovatele, uvedla mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová. Rath je podezřelý z korupce - ve stížnosti uplatnil řadu námitek, zejména vůči domovní prohlídce, vazbě a dalším okolnostem stíhání.

„Je to procesní rozhodnutí,“ reagoval jeden z Rathových advokátů Adam Černý. Ústavní soud podle něho vyčítá obhájcům to, že se na něj obrátili dříve, než vyčerpali jiné zákonné prostředky - například stížnost proti uvalení vazby či proti zahájení stíhání. „Ústavní stížnost byla podána předčasně,“ uznal Černý. Drtivou většinu podobných stížností v „živých“ případech Ústavní soud odmítá.

Rathovi právníci už ale avizovali také druhou ústavní stížnost. Chtějí, aby se soud vyslovil k některým právně nejasným otázkám, které kauza nastolila - napadnou prý například proces Rathova vydávání sněmovnou nebo pořizování odposlechů. Ústavní soud zatím podle své mluvčí druhou stížnost neobdržel.

Kromě ústavní stížnosti advokáti Davida Ratha znovu zpochybnili stíhání svého klienta, uvedl to server Aktuálně.cz. Ke krajskému státnímu zastupitelství v Praze, které kauzu dozoruje, podali stížnost proti jeho obvinění. Vadí jim nepřesné vymezení skutků. Navíc tvrdí, že u nich chybí zákonné znaky korupce.

Policisté Ratha 14. května zadrželi s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. Kriminalisté tvrdí, že to byl úplatek za zmanipulovanou zakázku na opravu buštěhradského zámku. Poslanec obvinění odmítá, v první reakci uváděl, že si myslel, že v krabici je víno. Za přijetí úplatku mu hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve středních Čechách. Mezi obviněnými jsou například ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec Petr Kott, kteří prý Rathovi peníze předali.