Tejc: Policie by neměla odposlouchávat poslance

Praha – V souvislosti s kauzou Davida Ratha diskutují poslanci o omezení imunity, na druhou stranu se objevily i hlasy, že by se měla policii snížit možnost odposlouchávat poslance. Jejich odposlechy by tak bylo složitější povolit než odposlechy ostatních občanů. Odposlechy zákonodárců by tak mohl například schvalovat Nejvyšší soud. „Policie může monitorovat i poslance, ale jde o to, kdo to má povolovat a v jaké šíři,“ vyjádřil se k problematice odposlechů poslanec Jeroným Tejc.

Zpřísnění pravidel pro odposlechy poslanců navrhuje například předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Otázkou je, kde je mez, za niž by policie v případě zákonodárce neměla jít,“ uvedl Tejc v rozhovoru pro MF Dnes a připomněl také, že například v Německu nesmí policie odposlouchávat ty hovory poslanců, které se týkají jejich funkce. Tejc si ale nemyslí, že by tato úprava získala v české sněmovně podporu: „Není potřeba, abychom tady ve vztahu k parlamentu stanovily takové ochranné mechanismy.“

V rozhovoru pro ČT24 Tejc řekl, že by se mělo do budoucna uvažovat o tom, že by odposlechy navrhovali krajští státní zastupci, nikoliv i běžní, jak je tomu teď.

Jedním z návrhů je i to, aby odposlechy zákonodárců povoloval Nejvyšší soud. Tato možnost má ale svá nebezpečí. Tím, že by se rozhodování svěřilo jedné přesně určené instituci, by bylo větší riziko, že se odposlouchávaný o sledování hovorů dozví.

Jeroným Tejc
Zdroj: ČT24

Politici změny v pravidlech odposlechů zvažují hlavně proto, že se bojí zasahování výkonné moci do moci zákonodárné. Jinak řečeno, bojí se, aby policie nezasahovala do politiky a informace nevyužívala k diskreditaci politiky.

Rozhovor s Jeronýmem Tejcem (zdroj: ČT24)