Rozsudek za loupež století: 10 a 12 let

Praha - Pražský městský soud rozdal tresty za takzvanou loupež století, kdy z auta bezpečnostní agentury G4S zmizelo 154 milionů. Tomáš Půta dostal souhrnný trest 12 let, uprchlý František Hajn 10 let vězení. Oba mají také nahradit škodu. Dnešní verdikt je nepravomocný, Půta i obhájce Hajna se proti němu odvolali. Naopak Maroše Šuleje zprostil soud pro nedostatek důkazů obžaloby, v jeho případě je rozhodnutí soudu pravomocné. Půta a Šulej byli v minulosti odsouzeni v procesu s Berdychovým gangem. Hajn se skrývá zřejmě v Dominikánské republice.

Soud uvedl, že se policii povedlo nashromáždit dostatek důkazů, podle kterých Hajn s Půtou loupili a dokonce celou loupež zorganizovali. Hajn podle soudu opatřil auto, Půta se loupeže zúčastnil a byl to právě on, kdo dodávku bezpečností agentury poté i zapálil. Usvědčit ho měla pachová stopa. „Já jsem poprvé viděl Tomáše Půtu plakat, takže vím, že ten skutek opravdu neudělal. Budu chtít, aby sem přišel i zpracovatel pachové stopy,“ řekl ČT po vynesení rozsudku Půtův advokát Jaroslav Ortman.

K trestům zásadně přispěly i výpovědi svědků, kteří pomohli případ přesvědčivě rekonstruovat. Soudce ale zároveň uvedl, že se nejednalo o příliš důvěryhodné osoby. Řada z nich má za sebou kriminální minulost. Na to poukazoval i Ortman: „Nesouhlasím s postojem soudu, který označí svědky jako nevěrehodné, a pak řekne, že i obecně nevěrohodný svědek může být věrohodný.“

K samostatnému projednání soud vyčlenil skutky někdejšího pracovníka operačního střediska G4S Antonína Salety. Muž byl v únoru zadržen ve Venezuele, podle žalobců s loupeží také pomáhal. Česko nyní žádá o jeho vydání. Zločinu se podle policie účastnili i další lidé, minimálně dva z nich jsou již ovšem po smrti. „Pachatelů samozřejmě pravděpodobně bylo více, ovšem důkazy postačovaly na zahájení trestního stíhání pouze proti čtyřem,“ uvedl státní zástupce Tomáš Saňa.

Tomáš Půta a Maroš Šulej u soudu
Zdroj: ČT24

Všechno začalo v září 2002. Muži v policejních uniformách a další s karnevalovou maskou hrozili posádce opancéřovaného transportu peněz, že auto vyhodí do vzduchu. Když se ochranka Group 4 Securitas vzdala, ukradli přes sto padesát milionů. Z částky ale nezbylo prakticky nic. Peníze mizely rychle třeba na drahé jachty a luxusní nemovitosti. Kriminalista Jiří Zábrodský upřesňuje: „Byly to nákladné dovolené. Parta šesti, osmi lidí s pachatelem po celém světě, každý měsíc na 14 dní. Trinidad, Sejšely.“

Do historie se mezitím zapsal další podobný čin označovaný tentokrát jako krádež století - v roce 2007 ukradl František Procházka z transportu peněz skoro půl miliardy korun.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)