Mladá přítelkyně Hadamczika v hledáčku policie

Praha - Policie začala prošetřovat práci 22leté přítelkyně trenéra hokejové reprezentace Aloise Hadamczika pro Pozemkový fond. Lucie Placzková totiž jako absolventka střední školy bez praxe dostala od fondu za ekonomické poradenství 270 tisíc korun, píší Hospodářské noviny. Hadamczik se přitom přátelí s dnes už bývalým šéfem fondu Radimem Zikou.

Kriminalisté podle deníku pracují s verzí, že Placzková byla sice na výplatní listině Pozemkového fondu, ale ve skutečnosti pro něj nepracovala. Placzková už dříve Hospodářským novinám řekla, že ve fondu pomáhala s papírováním. „Policie nás vyzvala, abychom předložili veškeré dokumenty týkající se slečny Placzkové. Z naší strany se domníváme, že je vše v naprostém pořádku,“ řekl ČT již bývalý šéf fondu Radim Zika, který před několika dny na post rezignoval. 

Alois Hadamczik: „Můj názor je ten, že mě se to netýká. Já jsem pro nikoho a po nikom nechtěl peníze.“

Radim Zika: „Při jejích zkušenostech ta odměna asi nemusela být takto vysoká. Nepopírám, že se s panem Hadamczikem znám, ale tohleto s tím nemá žádnou souvislost.“

Zika byl v březnu hostem Interview ČT24, kde se za celou záležitost omluvil. Pozemkový fond prý nejprve zaměstnával matku Lucie Placzkové, která měla ve finančnictví již dvacetiletou zkušenost. Při odchodu ze zaměstnání jako náhradu za sebe navrhla svou dceru Lucii s tím, že ji sama zaučí. „I přesto, že jsem věděl, že nemá ekonomické vzdělání, byla na to konto zaučena. Následně s ní byla uzavřena smlouva, kterou jsem podepsal. Musím uznat v této souvislosti, že jsem udělal chybu, protože jsem naprosto podcenil situaci, že dvaadvacetiletá dívka nemůže mít stejné peníze jako někdo, kdo má dvacet let praxe (…). Za to se musím omluvit veřejnosti, protože je to moje chyba,“ uvedl Zika.

Hadamczikovo jméno se objevuje i v dalším případě, kterým se policie v souvislosti s Pozemkovým fondem zabývá, píší HN. Detektivové prověřují pronájem ostravského sídla fondu. Ten se z rozhodnutí Ziky odstěhoval z velké administrativní budovy na nábřeží, a následně si pronajal dům, který vlastní právě Hadamczik. V přepočtu na metr čtvereční však údajně fond platí za pronájem dvojnásobek původní částky. Zika hájí rozhodnutí tím, že nové místo je lépe vybavené. „Pozemkový fond si nechal udělat cenový průzkum, ze kterého vyplynulo, že typově podobné prostory jsou dražší než námi vybrané sídlo,“ uvedla mluvčí fondu Monika Machtová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)