Přes Česko se přeženou další bouřky, hrozí lokální povodně

Praha – Meteorologové varují před silnými bouřkami s přívalovými dešti, kroupami a silným nárazovým větrem, které se dnes večer a v noci přeženou přes část České republiky. Bouřky zasáhnou Jihomoravský, Olomoucký, Pardubický a Jihočeský kraj a Kraj Vysočina. Přívalové deště mohou přinést až 70 milimetrů srážek. „V místech zasažených přívalovými srážkami může dojít zejména na malých a středních tocích ojediněle k dosažení prvního nebo i druhého stupně povodňové aktivity,“ upozornili meteorologové. Rozvodněné potoky by mohly zaplavit sklepy a níže položená místa, hrozí také podemletí silnic. Odpoledne zasáhly velmi silné bouřky jižní Čechy, z Prachaticka postupují směrem na České Budějovice a Český Krumlov.

Nebezpečný by mohl být i silný nárazový vítr. Lidé by si proto měli zajistit okna a dveře, odstranit či upevnit zahradní nábytek, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Silné bouřky hrozí už od dnešního odpoledne i na dalších místech Česka, jejich intenzita by však neměla být tak velká. 

Příchod bouřek je podle předpovědi hlášen na podvečerní a večerní hodiny. Do té doby však bude na celé Moravě vládnout počasí s velmi vysokými teplotami, které by mohly lidem způsobit přehřátí a dehydrataci organismu. Nebezpečí hrozí zejména malým dětem, nemocným a starším lidem. Podle odborníků je nutné dodržovat pitný režim, na přímém slunci používat ochranné krémy, pokrývku hlavy i sluneční brýle a nenechávat děti ani zvířata na slunci.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)
Vydáno pod