Kvůli úsporám se budou rušit oddělení i celé nemocnice

Praha - Při restrukturalizaci lůžkového fondu nemocnic se nebudou rušit jednotlivá lůžka, ale celá oddělení a nemocnice. Vyplývá to z memoranda, které dnes podepsalo ministerstvo zdravotnictví se všemi zdravotními pojišťovnami. Ty mají do konce června zveřejnit seznam zařízení, se kterými už se na nové smlouvě dohodly. S těmi ostatními budou jednání pokračovat během léta a podzimu.

Konkrétní číslo počtu lůžek ke zrušení nechtěli zástupci ministerstva ani pojišťoven zveřejnit. Rámcově se podle nich počítá s poklesem počtu akutních lůžek zhruba o deset procent. Náměstek ministra Petr Nosek v této souvislosti připomněl dřívější vyhlášení Všeobecné zdravotní pojišťovny, že by mělo být zrušeno asi deset tisíc lůžek, přičemž tři tisíce z nich už jsou uzavřené. 

„Cílem není pouhé matematické snížení počtu lůžek, ale stanic, oddělení i celých nemocnic,“ doplnil první náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek. Výsledkem restrukturalizace má podle něj být koncentrace péče, zkvalitnění služeb a zlepšení bezpečnosti pro pacienty.   

Desítka regionálních nemocnic se asi nedohodne

Pojišťovny loni vypověděly smlouvy všem nemocnicím, výpovědi vyprší na konci letošního roku. Nové smlouvy mají být platné od ledna 2013. U problematických zařízení by se vyjednávání mohlo protáhnout o šest měsíců, aby byl čas na dosažení dohody a zajištění péče v okolních nemocnicích. 

Pojišťovny chtějí měnit strukturu nemocnic, uzavřít oddělení, kde není personál ani potřebné vybavení a kde se provádějí minimální počty výkonů, což není pro pacienty bezpečné. U fakultních nemocnic půjde hlavně o centralizaci péče. Ze 130 nemocnic v regionech by asi u deseti mohl být problém tak velký, že se s pojišťovnami asi dobrovolně nedohodnou.   

Úprava smluv by měla přinést vnitřní úsporu pět až sedm procent z 50 miliard, které jdou na nemocniční péči. Úspory by měly pomoci nemocnicím překlenout dobu, kdy se zvýší DPH a nemocnice budou muset zvedat platy.