Nastává letní slunovrat a s ním přichází astronomické léto

Praha - Slunce vstoupilo v 01:09 středoevropského letního času do znamení Raka. Nastává letní slunovrat a začne astronomické léto. Na každoroční pomyslné dráze dosáhne Slunce o slunovratu nejsevernějšího bodu a začne se vracet k rovníku. Bude proto nejdelší den v roce a naopak nejkratší noc. Léto nabízí také mnoho jiných zajímavých vesmírných objektů. Neodmyslitelnou součástí letní oblohy jsou padající hvězdy, jejichž zdrojem je nejznámější meteorický roj Perseidy. Pozorovatelné jsou od 19. července do 26. srpna.

A jak bude?

Zvlněná studená fronta má postupovat přes střední Evropu k východu. Přes den nás čekají oblačná až polojasná obloha, místy bude pršet, ojediněle se vyskytnou bouřky. Na východě území zpočátku zataženo a srážky četnější. Nejvyšší teploty 23 až 27 °C, na jihovýchodě až 30 °C, v 1 000 m na horách kolem 20 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Astronomické léto je období od letního slunovratu do podzimní rovnodennosti. Na jižní polokouli je v tuto dobu naopak astronomická zima. Klimatologické léto trvá od 1. června do 31. srpna. Vegetační léto je pak roční doba, kdy jsou průměrné denní teploty vyšší než 15 stupňů Celsia. Závisí na nadmořské výšce.

Kolem letního slunovratu se Slunce noří pod obzor jen velmi mělce. Proto jsou noci hodně světlé a zcela se ani nesetmí. Mezi 31. květnem a 10. červencem dokonce nenastává astronomická noc, kdy musí být Slunce níže než 18 stupňů pod obzorem. Protože se tak hluboko pod obzor neschová, trvá po celou noc jen astronomický soumrak. Doba kolem slunovratu je vhodná k pozorování družic a svítících oblaků nad severním obzorem, které Slunce odspodu osvětluje i poté, co zapadne.

  • Lidé se sešli k oslavě slunovratu u kamenů Stonehenge autor: AP Photo/Lefteris Pitarakis, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3701/370011.jpg
  • Oslava slunovratu ve Stonehenge zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3701/370012.jpg

Za severním polárním kruhem Slunce nezapadá vůbec, a to ani o půlnoci. Toto půlnoční Slunce by bylo možné z Česka zahlédnout z výšky 280 kilometrů.     

Datum letního slunovratu nepřipadá vždy na 21. červen, ale může se měnit. Kalendářní rok trvá 365 dní, a je-li přestupný, tak 366, ale Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, pět hodin a 49 minut. Proto se okamžik letního slunovratu opožďuje každý následující rok o oněch přebývajících pět hodin 49 minut. Zařazením přestupného roku se okamžik letního slunovratu o den předběhne, a slunovrat se tak může posunout na 20. červen. 

Začátek léta přinese opravdu letní počasí

Konec školního roku a začátek prázdnin doprovodí letní počasí s teplotami do 30 stupňů Celsia. Nejnižší noční teploty klesnou mezi 15 až 9 stupňů, denní maxima vystoupají mezi 19 až 25 stupňů. V nejbližších dnech a pak až v době vysvědčení místy až k 28 stupňům.

Oblačno až polojasno bude také na začátku prázdnin, na většině území se přitom budou objevovat přeháňky nebo bouřky. Později oblačnosti ubude. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 15 až 9 stupni Celsia. Nejvyšší denní mezi 21 a 27 stupni.

Druhá červencová dekáda by měla být podle předpovědi spíše oblačná, polojasno bude jen přechodně. Opět bude nutné počítat s bouřkami a přeháňkami, a to na celém území. Noční minima očekávají meteorologové mezi 17 a 11 stupni, nejvyšší denní teploty mezi 20 až 26 stupni, přechodně při malé oblačnosti teploměry ukážou až 31 stupňů Celsia. 

Vydáno pod