Picek ocenil vojáky za záchranu lidských životů

Praha - Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek ocenil osm vojáků, kteří pomáhali zachránit lidské životy. Čtyři z nich byli u květnové havárie ruského pozorovacího letounu Antonov An-30 na čáslavském letišti. Proč letadlo havarovalo, se dosud neví. Nehodu vyšetřují čeští i ruští odborníci.

Ruská vyšetřovací komise už ukončila svou činnost na českém území, nadále ale spolupracuje s českými leteckými experty. Inspekce ministerstva obrany si nechala zpracovat další posudky, na které nyní čeká. „Co se týká délky uzavření celého případu, není to určitě v řádu několika dnů, ale je to v řádu několika měsíců,“ řekl Picek. K možným příčinám letecké nehody, k níž došlo při přistávacím manévru ruského letounu, se generál nechtěl vyjadřovat. „Nechtěl bych předjímat příčiny této havárie, počkejme na zápis komise,“ uvedl Picek.

Dosluhující armádní velitel předal vojákům plakety za záchranu lidských životů. Ocenění z Pickových rukou dnes převzal major Josef Knapík, který následkem nehody letounu utrpěl popáleniny, z jejichž následku se dosud léčí. Po havárii se snažil v kabině letounu najít zraněného ruského kolegu. Když se mu to nepodařilo, po několika pokusech otevřel rozpálené dveře kabiny a skrze plameny vyběhl z letounu ven, kde řekl přijíždějícím hasičům, aby Rusa zachránili. „Cítil jsem, jak mi docházejí síly, už dávno tam nebyl kyslík a dýchal jsem jen zplodiny,“ popsal Knapík situaci v kabině poté, co stroj začal hořet.

Ruského letce z letounu zachránili vojenští hasiči David Plavka a Jan Sucharda. Společně dokázali sekerou rozbít okénko z tvrzeného skla. Sucharda poté zraněného muže v zakouřené kabině nahmatal a rukou ho vytáhl k otvoru ve skle, kterým ho oba dostali z poškozeného stroje. Velitel zásahu popsal, že měl obavu o své muže poté, co v letadle explodovaly nádoby s kyslíkem.

Čtvrtým oceněným se stal poručík Igor Minčík, který je řídícím letového provozu na čáslavském letišti. Již při přistání letadla zburcoval hasičskou jednotku, která okamžitě vyjela na místo. Podle Plavky hasiči zasáhli poblíž místa, kde zhruba před rokem podobný zásah nacvičovali. 

Ocenění se dočkali i další, kteří zachránili životy

Náčelník generálního štábu ocenil i další čtyři muže, kteří zachránili lidské životy. Člen aktivních záloh Radovan Krátký poskytl v únoru v Jeseníku pomoc ženě, která upadla do diabetického kómatu. Další „záložák“ Jaroslav Svobodník se stal v dubnu svědkem těžké dopravní nehody. Podílel se na vyproštění všech tří zraněných lidí a poskytování první pomoci.

Četař Richard Fukan z Jinecké dělostřelecké brigády zachránil život muži, který uvízl v hořícím domě. Martin Tíkal ze strakonické protiletadlové brigády zase pomohl ženě, která při plavání v bazénu upadla do hypoglykemického kómatu. Tíkal ji vytáhl z bazénu a poskytl první pomoc, dokud nepřijela záchranka.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)