Policie začala stíhat bývalé manažery Mostecké uhelné

Praha - Protikorupční policie podle informací České televize zahájila trestní stíhání manažerů v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Podle jejího mluvčího bylo šest lidí obviněno ze zneužití informací a postavení v obchodním styku, nyní je jim postupně doručováno obvinění. Mediální zástupkyně bývalých manažerů Alexandra Rudyšarová tvrdí, že krok nemá souvislost s kontroverzní privatizací společnosti. Z obvinění prý navíc vyplývá, že bývalý vlastníci MUS stát nepoškodili. Švýcarská prokuratura už v souvislosti s MUS obvinila sedm manažerů kvůli podezření z praní špinavých peněz a finančním machinacím. Na švýcarských účtech je proto zablokováno přibližně 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun).

„Náš útvar na základě pokynu dozorujícího státního zástupitelství v Olomouci rozeslal celkem šesti osobám usnesení o zahájení trestního stíhání, a to z trestného činu zneužití informací a postavení v obchodním styku,“ řekl ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. „V zásadě to vypadá tak, že je to na společenskou objednávku,“ uvedla Rudyšarová. Společnost byla podle ní masírovaná tím, že stát může získat nějaké prostředky. „Asi musel zahájit nějaké konání vůbec v té kauze. Protože nebyl schopen prokázat to, že mu vznikla škoda, tak se samozřejmě snaží najít jinou cestu,“ dodala.  

Ministerstvo financí podalo začátkem června jménem České republiky na šest bývalých manažerů trestní oznámení. Podnět byl adresován na Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Ministerstvo v oznámení rovněž uplatnilo „svůj civilní nárok“ a domáhá se po nich náhrady způsobené škody. Bývalí manažeři tehdy uvedli, že jde pouze o účelový útok s cílem posílit pozici ČR při snaze získat peníze zablokované na švýcarských účtech.

Švýcaři podali žalobu na sedm bývalých manažerů

Švýcarská prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarský soud ale v polovině dubna spis vrátil prokuratuře k doplnění. Česku se kvůli průtahům tuzemských úřadů nepodařilo ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. Stát však zůstává v pozici poškozeného, zúčastní se dalšího řízení a má připravenou civilní žalobu.

Česká policie okolnosti privatizace MUS z konce 90. let prověřovala řadu let pro podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, porušování povinností při správě cizího majetku a zneužívání informací v obchodním styku. Případ odložila naposledy v roce 2008. V roce 2009 ale tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká nařídila kauzu otevřít a pokračovat v prověřování. Koncem loňského ledna se pak na základě informací ze Švýcarska prověřování rozšířilo i o podezření z přijímání úplatku a podplácení.

Policie prověřuje, jak stát ztrácel majoritní podíl v MUS a jak se rozhodovalo o prodeji zbytkového podílu, který držel Fond národního majetku, společnosti Investenergy. Firma, která v Česku zastupovala skupinu Appian Group, skupovala akcie MUS v letech 1997 a 1998, v květnu 1999 získala těsnou majoritu 50,02 procenta. Na konci července téhož roku jí vláda Miloše Zemana prodala i zbylý podíl - 46,29 procenta za 650 milionů korun. Jako nový vlastník se deklaroval Appian Group Inc.