Na veřejném slyšení zazněly na adresu ÚSTR chvála i kritika

Praha - Chvála i kritika dnes zazněly na adresu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) během veřejného slyšení, které pořádal senátní výbor pro lidská práva a vzdělávání. Uspořádal ho u příležitosti nadcházejícího pětiletého výročí založení této instituce, která má za úkol pomoci společnosti vypořádat se s komunistickou érou. ÚSTR zkoumá i dobu nesvobody během nacismu.

Šustrová: Není mi jasné, co tam dělají

Například členka rady ústavu Petruška Šustrová uvedla, že ÚSTR podle jejího názoru dostatečně nepracuje. Jako velmi nízká jí připadá třeba publikační činnost, také digitalizace archiválií podle ní postupuje pomalu. „Není mi jasné, co tam ti lidé dělají,“ řekla Šustrová, která kvůli tomu pochybuje o smyslu instituce. Hovořila o pěti, šesti původních pracích, i když ÚSTR uvádí mnohonásobně víc, a připomněla také výuková DVD, která obsahovala chyby.

Naopak předsedkyně rady Naděžda Kavalírová uvedla, že ÚSTR i Archiv bezpečnostních složek, který pod něj spadá, mají za pět let své existence důležité místo ve veřejném prostoru a konají svou práci pečlivě. „Je možno konstatovat, že peníze byly efektivně vynaloženy a také na správný účel,“ řekla Kavalírová. „S tím bohužel nemohu souhlasit,“ podotkla Šustrová.

Vznik ÚSTR schválil parlament v roce 2007. Má za cíl nestranně zkoumat a hodnotit dobu nesvobody a období komunistické totalitní moci. V minulosti jím otřásaly personální rozbroje.

Svolavatel slyšení, senátor Jaromír Jermář (ČSSD) uvedl, že senátoři dostanou přepis slyšení a budou se podněty i diskusí zabývat. Nicméně nechce, aby instituce podléhala jakémukoli politickému tlaku. Má také zájem na tom, aby historici pracující v ústavu na výzkumu postupovali objektivně.

Veřejné slyšení se uskutečnilo i kvůli tomu, že na konci letošního roku skončí funkční období několika členů sedmičlenné rady ÚSTR. K tomu by aktuálně měl být zvolen ještě nástupce Petra Fialy, který radu opustil kvůli angažmá ve vládě, v níž se stal ministrem školství.

Vydáno pod