V zatím největší pěstírně marihuany byl i zazděný zahradník

Praha - Policisté odhalili v Karlovarském kraji dosud největší pěstírnu marihuany v České republice. Po několika měsících pátrání kriminalisté koncem května zadrželi 13 lidí, kteří drogu pěstovali pomocí elektřiny z naftových agregátů. Zabavili 5 600 rostlin konopí v různých fázích růstu, ze kterých by podle policie bylo možné získat minimálně půl tuny marihuany v ceně zhruba 40 milionů korun. O akci s krycím názvem DUKLA informoval mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC) Michal Hammer. Během prohlídky policie vysvobodila i vietnamského zahradníka, který byl v budově zazděný.

Zadržení pachatelé byli obviněni ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což jim hrozí 8 až 12 let vězení. Okresní soud v Karlových Varech už poslal 12 ze 13 zadržených do vazby. „V součastné době není celý případ uzavřen a lze předpokládat, že dojde k obvinění dalších osob,“ uvedla NPC na svém webu.

Zazděný zahradník dostával jídlo skrz výtahovou šachtu

Skupinu vedli dva muži české národnosti, kteří obstarávali objekty pro zřízení pěstíren včetně technologického vybavení a vytvoření odběratelské sítě. V Německu se snažili získat i strategického partnera a rozhodovali také o toku financí. Zbylí zadržení jsou Vietnamci. „Pachatelé postupovali podle podrobného plánu, a každou pěstírnu řídili jako samostatnou buňku. Zadrženi byli ve svých bydlištích v Karlových Varech a obci Dolní Žďár,“ uvedl Hammer. V jedné z pěstíren našla policie dokonce zazděného vietnamského zahradníka. Podle mluvčího byl otrokem, kterého skupina zadržovala v uzavřené pěstírně, aby se staral o rostliny. Jídlo dostával skrz výtahovou šachtu.

Michal Hammer: „Z celkového množství zajištěných rostlin by bylo možné získat minimálně 500 kilogramů marihuany. Následným prodejem mohli pachatelé získat finanční prostředky v celkové výši cca 40 milionů korun.“

Kriminalisté odhalili celkem čtyři pěstírny, jedna z nich byla podle Hammera dosud největší v Česku, a to i přesto, že v době policejní razie fungovala pouze na polovinu svého výkonu. Do zatím nefunkční části už ale měli pachatelé objednané agregáty z Číny. „Mohlo by se pak jednat o pěstírnu s nějakými deseti tisíci rostlinami,“ řekl České televizi. 

Skupina pěstovala a vyráběla drogu převážně na území Karlovarského a Ústeckého kraje. Část produkce byla vyvážena do Německa. Podle kriminalistů je případ specifický nejen zabaveným množstvím marihuany, ale i ojedinělým způsobem dodávky energie pro pěstírny. Elektřinu vyráběly výkonné naftové agregáty. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků zajistili kriminalisté čtyři kompletní velkokapacitní pěstírny, jeden vysokozdvižný vozík, tři motorová vozidla, finanční prostředky ve výši 700 000 korun a nádrže s obsahem cca 5 tisíc litrů nafty.

Jen od začátku roku policie o velkých úspěších informuje přibližně dvakrát do měsíce. Na český trh se tak nedostane 5 tun marihuany ročně. I tak se asi 23 tun spotřebuje. Kolik české marihuany skončí v zahraničí, policie neumí odhadnout. Drogy ale odsud podle kriminalistů míří nejen k sousedům, ale v poslední době i do Maďarska, na Ukrajinu i do Ruska.