Stíhaní exmanažeři měli vyvést z MUS 150 milionů dolarů

Praha - Šest exmanažerů stíhaných v kauze Mostecké uhelné podle policie vyvedlo ze společnosti 150 milionů dolarů (v současnosti zhruba 3,04 miliardy korun) a nakoupilo za ně akcie této firmy. Protikorupční policie zahájila jejich trestní stíhání ve středu. Všichni byli obviněni ze zneužití informací a postavení v obchodním styku.

„Náš útvar na základě pokynu dozorujícího státního zástupitelství v Olomouci rozeslal celkem šesti osobám usnesení o zahájení trestního stíhání, a to z trestného činu zneužití informací a postavení v obchodním styku,“ řekl ve středu ČT mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. V případě odsouzení hrozí obviněným až desetileté vězení.

Mediální zástupkyně bývalých manažerů Alexandra Rudyšarová ve Studiu ČT24 uvedla, že trestní stíhání je časově ohraničeno obdobím od roku 1999 do roku 2002: „To znamená obdobím, kdy už měli získaný většinový podíl v Mostecké uhelné společnosti. To znamená, že tyto trestné činy nesouvisí s privatizací Mostecké uhelné.“

Exmanažeři trestní stíhání odmítají. Rudyšarová už ve středu řekla, že vše vypadá jako společenská objednávka. Společnost byla podle ní masírovaná tím, že stát může získat nějaké prostředky. „Asi musel zahájit nějaké konání vůbec v té kauze. Protože nebyl schopen prokázat to, že mu vznikla škoda, tak se samozřejmě snaží najít jinou cestu,“ dodala. Obvinění podle ní podají stížnost.

Ministerstvo financí podalo začátkem června jménem České republiky na šest bývalých manažerů trestní oznámení. Podezřívalo je z několika trestných činů, mimo jiné z porušení povinností při správě cizího majetku. V oznámení vyčíslilo i škodu, kterou chce po exmanažerech vymáhat. Jde o miliardy. „Skutečnosti obsažené v trestním oznámení ministerstva financí, které bylo Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci doručeno dne 22. května 2012, jsou i nadále prověřovány,“ sdělil dnes Ibehej.

Kauza MUS
Zdroj: ČT24

Švýcarská prokuratura loni podala obžalobu na sedm lidí, bývalých manažerů Mostecké uhelné a Appian Group. Jde o šestici Čechů a jednoho Belgičana. Švýcarský soud ale v polovině dubna spis vrátil prokuratuře k doplnění. Česku se kvůli průtahům tuzemských úřadů nepodařilo ke švýcarskému trestnímu řízení připojit. Stát však zůstává v pozici poškozeného, zúčastní se dalšího řízení a má připravenou civilní žalobu. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale podal kvůli průtahům kárné žaloby na čtyři žalobce v čele s bývalým šéfem Vrchního státního zastupitelství v Praze Vlastimilem Rampulou.

Média dříve uvedla, že za hlavní aktéry podezřelých operací byli ve Švýcarsku považováni někdejší ředitel dolů Antonín Koláček, čechošvýcarský podnikatel Jiří Diviš nebo Belgičan Jacques de Groote, bývalý vysoký manažer Mezinárodního měnového fondu (MMF) a pozdější šéf skupiny Appian Group.