Lékaři budou operovat plody ještě v těle matky

Praha - V Česku i ve střední Evropě první vysoce specializované Centrum fetální medicíny otevřel dnes Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí. Operovat zde budou ještě nenarozené děti s poruchami vývoje a vrozenými vadami v těle matky. Vedoucí centra Zbyněk Straňák řekl, že se zaměří hlavně na poruchy vývoje plic, jejichž nejčastější příčinou je brániční kýla, a na operace vad u dvojčat. Ročně je potřebuje 15 až 20 plodů. Přijímat budou pacienty z celé ČR.

Lékaři z podolské porodnice se školili ve špičkovém centru na univerzitě v belgické Lovani, kde se také podíleli na operaci prvního českého pacienta. V pražském centru začnou sami operovat od ledna 2013. „Fetální medicína má pozitivní vliv nejen na plod, ale také na psychiku matky, protože se její plod snažíme skutečně léčit místo doposud používané metody umělého ukončení těhotenství,“ shrnul přínos centra ředitel ústavu Jaroslav Feyereisl.

Fetální medicína pokrývá období od třetího měsíce až po porod. Operace brániční kýly se dělají mezi 24. a 26. týdnem, operace u dvojčat mezi 24. a 28. týdnem nitroděložního života. Lékaři se musejí vypořádat s tím, že ve stejné chvíli operují dva i více pacientů - matku a jeden či dva plody v děloze. „Jednomu bychom měli pomoct a druhému minimálně neuškodit,“ shrnul problém Straňák.

V těle matky se provádí jen provizorní oprava

Když se plod operoval stejně, jako by se operovalo dítě po narození, matky podle Straňáka „dopadaly špatně“. Nově se postupuje tak, že se sníží závažnost postižení plíce u plodu a až po narození se vada odoperuje. Závažnost se sníží tak, že se nejprve balonkem uzavře průdušnice, po dvou až třech týdnech se balonek vyjme, aby dítě hned po narození mohlo dýchat. Teprve pak se provede výsledná „oprava“. Pokud je v dutině hrudní tekutina, která utlačuje plíce a srdce, dávají se do hrudi spojky, které ji odvedou.

U jednovaječných dvojčat bývá problém v tom, že mají přes placentu spojené cévy, takže jeden plod „pumpuje“ krev do druhého. Jedno dítě je proto malé a druhé abnormálně velké a oteklé. Operačně se spojky zničí.

Některé z těchto výkonů provádějí i další česká pracoviště, péče ale není tak komplexní a vybavení tak špičkové, řekl prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod