Rekonstrukce Janouškovy nehody má prokázat, zda šlo o úmysl

Praha - V metropoli proběhne o tomto víkendu rekonstrukce nehody lobbisty Romana Janouška. Měla by hlavně prokázat, jestli Janoušek v březnu srazil ženu úmyslně. On sám zatím tvrdí, že ji neviděl. Při výslechu to připustila i poškozená. Svědci ale událost popisují různě, rekonstrukce by tak do případu měla vnést světlo. Janoušek se jí ale osobně nezúčastní, jako tradičně každý rok je na dovolené v chorvatském Zadaru.

Policie uzavře část frekventované Vyskočilovy ulice na Praze 4, která vede k magistrále. V úseku Michelská – 5. května bude silnice v obou směrech neprůjezdná, a to od sobotních 10:00 až do nedělních 14:00. Objížďka pro automobily povede přes Michelskou, Budějovickou, Na Strži a 5. května. MHD bude Vyskočilovou ulicí projíždět.

Rekonstrukce nehody začne v 11:00, vypovídat na ní bude celkem osm svědků. Jedenapadesátiletá sražená Vietnamka dostala podle svého advokáta Josefa Lžičaře předvolání na sobotu v půl šesté. Svědci na ulici zopakují svou výpověď, kterou policie následně za pomoci figurantů ověří. Každý bude vypovídat sám, aby nemohl ostatní ovlivňovat. Celou rekonstrukci zaznamenají policisté také na video. Znalci následně posoudí, jestli se výpovědi shodují. Výsledek ovlivní i vypracování několika znaleckých posudků.

Janoušek se rekonstrukce účastnit nebude, jako obviněný navíc ani nemusí. Na místě tak bude zřejmě jen jeho advokát a také auto, kterým jel. „Je nutné, aby ty předměty byly na místě tak, jak byly, aby se skutkový děj mohl skutečně ověřit,“ uvedl František Novotný z Policejní akademie.

Janoušek si podle svého advokáta uvědomoval, že se ho řidička auta snažila ihned po střetu kontaktovat. Údajně se mu ale ztratila z jeho zorného pole a neví, že ji srazil. „Rozhodně popírá, že paní srazil úmyslně a že by ujel z místa nehody bez poskytnutí první pomoci,“ řekl už dříve Široký. Okolnosti nehody popsal Janoušek v písemném prohlášení, které bylo založeno do vyšetřovacího spisu. Podle Širokého ale přednese plnou výpověď pravděpodobně až před soudem.

Policie viní Janouška z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení. Lobbista podle policie 23. března při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu jedoucího před ním. Jel prý ale dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat. Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Policie jej dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Sražená žena při nehodě utrpěla vážná zranění – otřes mozku, pět zlomených žeber a rozdrcený kotník. Z jejího květnového výslechu ale podle Janouškova obhájce vyplynulo, že nešlo o úmysl. „Zaznělo tam – možná že si mě nevšiml,“ uvedl i advokát ženy Lžičař. Široký pak zároveň odmítl, že by měla Vietnamka z vlivného lobbisty nějaké obavy nebo že by na ni byl vyvíjen nátlak. To potvrdil i Lžičař. 

Státní zástupkyně zatím odmítla trestný čin překvalifikovávat na neúmyslný, chce počkat až na konec vyšetřování. Důležité budou i dva znalecké posudky, které by měly být hotové do konce června. Kdyby se obvinění změnilo na mírnější, Janoušek by po finančním vyrovnání mohl od soudu odejít i bez trestu.