CASA opět poveze koně Převalského do Mongolska

Praha - Další čtyři koně Převalského pošle v červenci do Mongolska pražská zoologická zahrada. Zvířata poletí armádním letounem CASA stejně jako loni. Na rozdíl od prvního transportu čeká letadlo náročné přistání na nezpevněné ploše letiště v severomongolské provincii Bulgan.

První čtveřici koní Převalského přepravila zahrada ve spolupráci s armádou do jejich původní domoviny loni v červnu. Projekt má posílit tamní populace zvířat a má úspěch. Nedávno se totiž narodilo hříbě jedné z transportovaných klisen, další dvě dovezené z Česka jsou březí.

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před 40 lety. Protože pražská zoo plánuje posílat koně Převalského do jejich domoviny častěji, rozšiřuje v posledních měsících jejich chov. V polovině února se musela smířit s úmrtím týden starého mláděte. Zvířata vhodná pro chov a případný transport zoo sváží i z Evropy, tři klisny přivezla z maďarského národního parku Hortobágy. Další mají být z Německa a Švýcarska.

Loňský transport byl první z Evropy po šestileté odmlce. Po vlně transportů v 90. letech se kvůli zdražení letecké dopravy, krizi a také stahování starých letounů Antonov, které uměly přistávat v polopoušti, přísun evropských koní Převalského do mongolských stepí zastavil. Loni letoun CASA přistával na normální letištní ploše, od té doby prý vojáci přistání mimo zpevněnou dráhu natrénovali. Loni let trval 17 hodin, pak koně čekal jednadvacet hodin dlouhý převoz polopouští.

Vydáno pod